Soest heeft een na kleinste station
Het enkelspoor bij Soestdijk.© KASTERMANS STUDIO
Het aantal treinreizigers is het afgelopen jaar in stedelijke gebieden met vijf procent gestegen. Hilversum scoort bovengemiddeld en zit op 6,9 procent. Soest zakte verder in en is nu het op een na kleinste NS-station van Nederland.
Dat blijkt uit cijfers die de site treinreizigers.nl heeft gepubliceerd. De NS leverde de cijfers per station aan. Voorheen waren het vooral schattingen en tellingen, de laatste jaren worden de cijfers steeds nauwkeuriger door het gebruik van de ov-chipkaart. Zo wordt immers per station het aantal in- en uitstappers vastgelegd.
In de drukke Randstad is de groei het grootste: ongeveer vijf procent meer passagiers in 2016 vergeleken met 2015. Bij de grote stations zit Schiphol fors hoger met 10,2 procent en is het vijfde station van Nederland. Utrecht blijft het grootste.
Naarden-Bussum steeg met twee procent en Bussum-Zuid wist 7,8 procent te plussen. Weesp zat op het gemiddelde van 5,3 procent.
Het beeld in Hilversum is wisselend. Hilversum Sportpark heeft per dag bijna één procent minder passagiers, terwijl de andere stoptreinhalte Hilversum Media Park een plus liet zien van elf procent. In absolute aantallen is Sportpark met 7057 passagiers wel groter dan Mediapark met 4277 reizigers. Intercitystation Hilversum doet het goed en verwerkte vorig jaar 6,9 procent meer passagiers (25.778).
Op de lijn naar Baarn is het opvallend dat Baarn licht steeg met een procent, Soestdijk gelijk bleef, Soest-Zuid met een half procent daalde en Soest met vijf procent zakte. Het station van Soest heeft nu maar 201 in- en uitstappers per dag, ofwel honderd forensen. In de landelijke ranglijst van NS-stations staat Soest nu op de een na laatste plek boven Eijsden (161).
Enkelspoor
Toch is de reizigersvereniging Rover niet bang voor sluiting. „De spoorlijn Utrecht - Den Dolder - Soest - Baarn is vooral van belang voor forensen richting Utrecht. Rover spant zich er voor in dat die verbinding er in de toekomst ook blijft”, laat regiovoorzitter René Coveen weten.
„De spoorlijn is tussen Den Dolder en Baarn enkelsporig. De rijtijd is 20 minuten. Om ieder half uur een trein te kunnen bieden moeten op een enkelsporig traject treinen elkaar ergens kunnen tegenkomen en passeren. Daarvoor ligt er bij station Soest een stukje dubbelspoor. Ieder half uur komen daar twee treinen uit beide richtingen elkaar tegemoet. Men zou dat de bestaansreden van station Soest kunnen noemen”, verklaart Coveen. „Er is wel eens voorgesteld het stukje dubbelspoor te verplaatsen naar station Soest-Zuid. Maar dat zou ten koste gaan van de goede bus-overstapmogelijkheden. Rover hecht juist aan die goede overstap op Soest-Zuid.”