Mike Jansen wint schrijfwedstrijd Cultureel Festival

De uitreiking van de ’literatuurprijs’ was de aftrap van het veertiende Cultureel Festival, waar ook 'hoopdance' kon worden beoefend. Foto Studio Kastermans

Redacteur De Gooi- en Eemlander
baarn

Mike Jansen (43), winnaar van de Baarnse schrijfwedstrijd tijdens het Cultureel Festival heeft zijn zinnen gezet op een doorbraak in Amerika als auteur. Uit handen van burgemeester Mark Röell kreeg hij zaterdag de jury- en publieksprijs.

De Hilversummer verdient zijn brood als uitvinder van nieuwe toepassingen op it-gebied. ’s Avonds laat hij zijn fantasie de vrije loop in zijn verhalen. Zijn genre is sciencefiction, horror en dark fantasy. ,,Het winnende verhaal heb ik in twintig minuten geschreven.’’ Hij heeft een enorme productie: een half miljoen woorden per jaar. ,,Om aan te geven, een boek is zo’n 120.000 tot 130.000 woorden. Mijn debuutroman is dit jaar verschenen. Ik hoop op naamsbekendheid in Amerika, omdat ik dan meer publiek heb. Vandaar dat ik ook in het Engels schrijf. Ik bied ze aan bij magazines en verhalenwedstrijden en heb al tien tot vijftien publicaties gehad.’’ Ook in Nederland won hij de Paul Harlandprijs.Bij de jeugd was de zestienjarige Tjalle Haaze de gelukkige winnaar met het verhaal ’Een olifant in de schaduw van een muis’. Het gaat over een jongen die zich laat overvleugelen door een vriend.De uitreiking van de ’literatuurprijs’ - dit jaar voor de tweede keer - was de aftrap van het veertiende Cultureel Festival. Er waren bijna vijftig optredens op zes podia, kramen met kunst en stands van culturele, welzijns- en vrijwilligersorganisaties op de Brink en in de Pekingtuin. Zo was er voor elk wat wils: een demonstratie taekwondo, marshmallows roosteren bij de scouts, hoepelen met hoopdance en theaterles van Marmelijn. In een kraam op de Brink zaten mensen met een beperking van de Baarnse werkplaats Frontaalkunst driftig te schilderen en te kleien. Begeleider Rens Brouns begon drie jaar geleden met Frontaalkunst in het Poorthuis. Hij spreekt van ’authentieke’ kunstuitingen van zijn twaalf deelnemers, onder meer van het Baarnse Thomashuis. ,,De kunst wordt verkocht, maar blijft een middel om tot zelfredzaamheid te komen.’’ Er was muziek, variërend van jazz tot de regionale rockformatie Slew Jones en de landelijk bekende Souk Ma Lens.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.