Eén wens Huizer Hockey Club vervuld: 50 mille voor opslagruimte

Eén wens Huizer Hockey Club vervuld: 50 mille voor opslagruimte
Schimmel in de vochtige opslagcontainers van de hockeyclub.
© Foto: Studio Kastersmans/Leon Dakkus
Huizen

De Huizer Hockey Club (HHC) krijgt vijftig mille van de gemeente als bijdrage aan het vervangen van de lelijke zeecontainers op het sportcomplex aan de Bestevaer door een permanente opslag.

Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van donderdagavond, waar een drietal wensen van de sportvereniging op de agenda stond. De versleten toplaag van een van de kustgrasvelden (een ’waterveld’) moet worden vervangen. De HHC vroeg de gemeente dit soort velden voortaan als norm te nemen, en niet de ’ouderwetse’ met zand ingestrooide exemplaren. Hierdoor zou de huur omlaag gaan.

Verder vroeg de club om gemeentelijke bijdragen aan de vervanging van de veldverlichting door milieuvriendelijke led-lampen, en aan de bouw van een permanente opslag voor materialen. De club verwees bij haar verzoeken onder meer naar andere sportclubs - zoals HSV De Zuidvogels en Winterguard The Pride - die ook financieel door de gemeente uit de brand zijn geholpen.

Onbegrip

Dat het college van B en W alle verzoeken van de hockeyers afgewezen, zorgde voor veel verbazing en onbegrip bij oppositiepartijen VVD, PvdA en Leefbaar Huizen. ,,De HHC is een club om trots op te zijn”, stelde VVD-raadslid Sjoerd van Klink. ,,Zij vragen alleen maar om gelijk behandeld te worden als andere sportverenigingen: gelijke monniken, gelijke kappen.”

Zijn pleidooi en dat van Maarten Hoelscher (PvdA) en Nol van der Helm (LH) kreeg luide bijval vanaf de volgepakte publieke tribune, waarop veel HHC’ers hadden plaats genomen. Deze steun deed de coalitiepartijen echter niet van mening veranderen, die pal achter het collegebesluit bleven staan. Tenminste, wat de waterveld-norm en de led-lampen betreft.

Zeecontainers

Voor de derde wens van de hockeyers bleek toch een meerderheid in de raad te zijn. Die betrof de vervanging van de zeecontainers waarin de club keepersmaterialen, gereedschap en keukenspullen opslaat.

Deze metalen bakken zijn niet alleen lelijk maar ook niet waterdicht, waardoor de inhoud vochtig wordt en beschimmelt. Oppositie (VVD en PvdA) en coalitie (CDA, D66, ChristenUnie en SGP) vonden elkaar in een voorstel om 50.000 euro uit de gemeentelijke spaarpot te halen als bijdrage aan de vervanging van de containers. De rest van de bouwkosten van een permanente opslag - vijftig tot zeventig mille - neemt de club voor haar rekening. Het voorstel kreeg de steun van alle raadsfracties.

The Pride

Dit laatste was ongetwijfeld het gevolg van de uitzondering die de gemeente eerder heeft gemaakt. The Pride kreeg toen (ook) vijftig mille voor ’het creëren van een inpandige opslagruimte’ in plaats van de ’ontsierende’ opslag op haar terrein aan de IJsselmeerstraat.

Het gezamenlijk voorstel van de oppositiepartijen om ook aan de andere twee verzoeken van de HHC te voldoen kreeg geen steun van de coalitiepartijen.

Maatschappelijk

Wethouder Marianne Verhagen (CU/SGP) stelde dat de club alsnog subsidie kan krijgen als zij aantoont een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk belang, dat past binnen het gemeentelijk beleid. Dit naar voorbeeld van HSV De Zuidvogels, die daarmee vorig jaar maar liefst twee ton (extra) subsidie van de gemeente wist los te krijgen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland