Ook Hilversums gezin naar Syrië afgereisd

Henk Runhaar
Hilversum

Ook een Hilversums gezin, een man en een vrouw met vier jonge kinderen, is afgereisd naar Syrië. Hoogstwaarschijnlijk om zich te vestigen in het kalifaat van de islamitische terreurorganistatie IS. Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes donderdagmiddag in een brief aan de gemeenteraad.

Geheime dienst AIVD heeft Broertjes hierover begin september geïnformeerd, direct nadat het gezin was vertrokken. Twee van de kinderen zaten op een basisschool in Hilversum. De schoolleiding is op de hoogte gebracht.

Broertjes heeft in overleg met het Openbaar Ministerie, politie, Raad voor de Kinderbescherming en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten een geschikt moment af te wachten om het nieuws naar buiten te brengen.

Hectisch

Volgens de instanties was het allemaal al hectisch genoeg door de arrestatie van de gezinnen in Huizen, zegt Broertjes. Kort daarna werd bekend dat na het forse ingrijpen in Huizen een gezin uit Amersfoort en een gezin uit de omgeving van Utrecht halsoverkop waren vertrokken. In die periode begin september ging dus ook het Hilversumse gezin er vandoor.

Broertjes: ,,Het gezin heeft Nederland verlaten, dus we hadden tijd om zorgvuldig informatie met elkaar uit te wisselen en af te stemmen. Dat is de reden waarom ik nu met dit bericht naar buiten treed.''

Derde

Het is het derde grote jihad-incident in Hilversum in een paar maanden tijd. Het begon met de op 4 mei geplande herdenking van de 'Palestijnse holocaust' in de Marokkaanse Al Amal moskee in Hilversum. Broertjes verbood dit.

In juni kon een geradicaliseerd vijftienjarig moslimmeisje uit Hilversum net op tijd door de politie worden onderschept op een Duitse luchthaven. Zij was ook op weg naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihad. Haar ouders gaven haar als vermist op.

Overleg

Broertjes wijst erop dat de aanpak van radicalisering sinds 2007 een thema binnen het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum.

,,Regelmatig wordt het dreigingsbeeld geactualiseerd en er wordt structureel geïnvesteerd in het onderhouden van het maatschappelijk netwerk van sleutelpersonen. Met vertegenwoordigers van alle moskeeën wordt regelmatig overlegd over veiligheid en uitingen van discriminatie. Daarnaast is er regulier overleg met diverse overheidsinstanties'', aldus Broertjes.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.