Huizer politici: HOV-besluit onverkoopbaar

Eddie de Paepe
Huizen

’Onbegrijpelijk’, ’arrogant’, ’onverkoopbaar’, ’voorbarig’: Huizer politici reageren heel kritisch op het besluit van de HOV-stuurgroep. Fractievoorzitters van zowel coalitie- als oppositiepartijen zijn onaangenaam verrast door het in de prullenbak verdwijnen van de meerijdvariant via ’t Merk.

’Heel voorbarig’, vindt Wessel Doorn (ChristenUnie). ,,De kruising Stichtseweg/Randweg is in alle varianten het knelpunt. Dus de vertraging die daar ontstaat kan geen argument zijn om het Merk af te wijzen. Beter kan de stuurgroep kijken naar wat optimalisatie oplevert, en niet bij voorbaat een variant naar de prullenbak verwijzen.” Doorn wijst erop, dat de ’meerijdvarianten’ nauwelijks tijdverlies opleveren, maar wél heel veel geld besparen. ,,Maar blijkbaar hebben bestuurders er geen moeite mee een bak geld in een heilloos project te storten. Inhoud, geld en draagvlak doen er niet toe. Dit is een puur politieke beslissing. Ik vraag me echt af waar de gedeputeerde mee bezig is.”

Kruispunt

Ook Paul Lekkerkerker (D66) wijst op het problematische kruispunt. ,,Met de discussie over de diverse varianten zijn we problemen aan het oplossen die er niet zijn.” Het besluit van de stuurgroep noemt hij ’onbegrijpelijk en onverkoopbaar’. ,,En elk onderzoek heeft weer een andere uitkomst.”

Maarten Hoelscher, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA, wijst op de ruim 3300 handtekeningen tegen de vrije busbaan in Huizen en Blaricum die woensdag, voorafgaand aan de stuurgroepvergadering, aan gedeputeerde Post zijn overhandigd. ,,Men heeft blijkbaar schijt aan dit initiatief. Een heel slecht signaal richting burgers. Schandalig.” De provincie drukt haar zin door, constateert Hoelscher. ,,Als gekozen volksvertegenwoordigers moeten wij de HOV-afspraken verscheuren: die busbaan komt er niet.” Al gemaakte kosten moeten door de betrokken overheden worden betaald. Dat de provincie ’gedreigd’ heeft met een schadeclaim richting Huizen indien het HOV-project afgeblazen wordt, noemt Hoelscher ’powerplay’ en ’onfatsoenlijk’.

GroenLinks-fractievoorzitter Monica Lemmens is ’verbijsterd’. ,,Waar ooit de discussie over vele minuten ging, hebben we het al een jaar over seconden. Wij kunnen niet aan mensen uitleggen dat daarvoor zoveel geld moet worden besteed, en hun leefomgeving zo ingrijpend aangetast. Er is overduidelijk geen draagvlak voor een busbaan en nu doordrukken getuigt van behoorlijke arrogantie. De miljoenen van de provincie moeten gestopt worden in de plek waar het echt knelt: de kruising Stichtseweg/Randweg. Ook een vrije busbaan gaat dat namelijk niet oplossen.”

Ander geluid

Van de VVD komt een heel ander geluid. ,,Wij hebben hebben ons altijd sterk gemaakt voor de HOV-buslijn door het Gooi. Daarom hebben wij in 2014 onze handtekening onder de overeenkomst met de provincie gezet”, stelt fractievoorzitter Jessica Prins.

,,Het is jammer dat al die onderzoeken twee jaar vertraging hebben opgeleverd en heel veel geld hebben gekost. Wij kunnen ons voorstellen dat burgers denken: waarom maken zij zich druk om die tientallen seconden? Maar wij, politici, moeten aan de toekomst van Huizen denken en verder kijken dan de waan van de dag. Het verkeer op dit traject groeit nog steeds; een HOV-bus is een uitkomst in dit deel van Huizen. Wij zijn benieuwd naar de volgende stappen van de wethouder.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.