Knieval om krakende kunstheup

onze verslaggever
Soest

Een grote Amerikaanse fabrikant van kunstheupen die ernstige gezondheidsklachten hebben veroorzaakt bij honderden Nederlandse patiënten, heeft nu in bedekte termen toegegeven dat er productiefouten zijn gemaakt.

Het gaat om ’metaal op metaal’- heupimplantaten van DePuy Orthopaedics. Door constante wrijving van de metalen heupkop in de metalen heupkom kwamen in het lichaam minuscule metaaldeeltjes vrij. De splintertjes leidden tot zwellingen, ’pseudotumoren’ en vooral veel pijn en bewegingsbeperking.

DePuy Orthopaedics erkent na jaren schoorvoetend dat er ’iets zou zijn misgegaan’ in een van de fabrieken. De voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, orthopedisch chirurg Henk Koot, laat weten dat de metaal op metaal-implantaten in Nederland al jaren niet meer worden geplaatst.

Volgens de Soester letselschade-advocaat Bob van der Goen behartigt zijn kantoor al geruime tijd de belangen van nu nog bijna 200 gedupeerden. Met DePuy zou inmiddels een principeakkoord zijn bereikt over een geldbedrag per gedupeerde. Van der Goen doet daarover geen mededelingen. ,,Wij zijn gehouden aan geheimhoudingsplicht, het gaat om grote belangen.’’

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.