Hilversummer is er vroeg bij met verborgen kerstparadijsje

Hilversummer Willem Bavelaar (78) met ezel Igor in zijn kersttuin aan de Hoorneboeglaan.© Foto Kastermans

Annemarie de Jong
Hilversum

Ja het is extreem vroeg, dat beseft Hilversummer Willem Bavelaar (78) ook, maar dan is het extra lang genieten hè.

Al weken is hij bezig zijn tuin aan de in het bos verborgen Hoorneboeglaan om te toveren tot een Anton Pieckachtig kerstparadijs.

Met bij de entree kerstbomen vol ballen, vele tientallen kerstknuffels en kerstmannetjes. Langs de oprit lijkt nepsneeuw te liggen. ,,Kijk maar eens goed. Het is gewoon tafelzeil”, grijnst Bavelaar.

Kerstman

Wie onder het houten bord met ’Merry Christmas and a happy New Year’ door verder de tuin inloopt, kijkt zijn ogen uit. Bovenop de garage zit een gigagrote kerstman, tegen het huis staan levensgrote rendieren en tegen de gevel klimmen nog meer kerstmannen.

,,Ik doe dit al jaren. Het is gewoon zo leuk. Ik houd van kerst. Alles heb ik gekregen. Alleen de kunstbomen heb ik zelf gekocht.”

Hij opent de deur van de tjokvolle garage. ,,Het wordt steeds meer. Kijk, dit moet ik nog een plaatsje geven.” Uit de hoek pakt hij een tas gevuld met een chique witte kerstkrans, verlichting en wattige witte ballen. ,,Stond voor de deur. Anoniem. Mensen zetten van alles neer, de mooiste spullen.”

Blind meisje

Bavelaar geeft het allemaal een plekje in zijn tuin. ,,Nou ja, niet alles. Heel soms gaat er wel eens iets weg.” Hij geniet van bezoekers die het paradijsje bewonderen. ,,Er stond eens een meisje die met haar handen aan alles voelde. ’Ze is blind’, zeiden haar ouders. Alles wilde ze aanraken. Dat was echt bijzonder hoor.”

Hij zakt door zijn knieën en pakt een kerstmannetje op een skateboard. ,,Moet je nou kijken.” Lampjes gaan flikkeren en het figuurtje wiebelt op een vrolijk deuntje heen en weer. ,,Kitscheriger kán niet. Dat is toch hartstikke leuk!?”

Reacties

De Hoorneboeglaan, zijpad van de Utrechtseweg naar het Conferentiecentrum de Hoorneboeg, is populair bij hardlopers en wandelaars. ,,Ik krijg veel leuke reacties.”

Dat er vreemd volk op zijn terrein dwaalt, vindt hij geen enkel punt. ,,Nee waarom?” Nog nooit is iets vernield of verdwenen. Op de achtergrond balkt ezel Igor. Achter een hek snuffelt een zwijntje en overal scharrelen kippen rond. ,,Ik leef veel buiten”, zegt de bewoner.

Het versieren van de tuin kost bakken met tijd en energie. ,,Vind ik niet erg. Heb er echt lol in.” Eigenlijk kan hij het niet maken om eens een jaartje over te slaan. Het is een traditie. ,,Weken geleden zeiden mensen al: ’Hé kerstman, begin je weer?”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.