’Nieuwbouw plek ING prutswerk’

Impressie van appartementencomplex Hof van Holland. illustratie pbv architects

Impressie van appartementencomplex Hof van Holland. illustratie pbv architects

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversum staat op het punt weer eens een stedenbouwkundige flater te slaan in het centrum. Dat is kort samengevat de boodschap van historische kring Albertus Perk en de stichting Hilversum, Pas Op! naar aanleiding van de door burgemeester en wethouders omarmde plannen voor nieuwbouw op de plek van het te slopen leegstaande ING-kantoor aan de ’s-Gravelandseweg-Oude Torenstraat, oftewel de binnenring.

De ’behoudclubs’ zijn blij dat er veranderingen op stapel staan voor het ’markante’ punt. ,,Want van het ING-pand kunnen we toch wel zeggen dat geen enkele Hilversummer er blij mee is.’’

Maar de nieuwbouwplannen onder de naam Hof van Holland zijn volgens deze critici van hetzelfde bedenkelijke niveau. ,,Laten we toch vooral niet weer een gebouw plaatsen dat net als het ING-pand ook al na 32 jaar moet worden gesloopt’’, houden Pas Op! en Albertus Perk de Hilversumse gemeenteraad voor.

De politiek buigt zich morgenavond over de plannen voor een complex met 41 ’levensloopbestendige’ appartementen en daarachter drie ’stadswoningen’ aan de Burgemeester Andriessenstraat. Voor de nieuwbouw is een verandering van het bestemmingsplan nodig, nu zijn woningen op deze plek niet toegestaan.

Eigen entree

Ook worden de geluidsnormen voor woningen op deze plek pal aan de drukke binnenring overschreden. Maar dat is allemaal op te lossen, stellen burgemeester en wethouders, die wonen in het centrum aanmoedigen. ,,Meer centrumbewoners betekent meer draagvlak voor dagelijkse voorzieningen en draagt bij aan het functioneren van de leefomgeving.’’

Pas Op! en Albertus Perk struikelen onder meer over de bouwhoogte (vijf verdiepingen) die in geen verhouding staat tot het ’witte monumentje’ ernaast (’s-Gravelandseweg 17) en ook niet helpt de Oude Torenstraat een ’eigen entree’ te geven.

Doorn in het oog is verder dat het monument op nummer 17 wordt uitgebreid met een winkelpui en een serre. ,,Geen van beide elementen is historisch te rechtvaardigen.’’ B en w zien op dit punt geen belemmering. ,, Zonder een gezond gebruik zal de bouwtechnische staat van het monument achteruitgaan. Een nieuwe functie met kans op duurzaam gebruik en gezonde exploitatie vergroot de kans op behoud’’, aldus het raadsvoorstel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.