Verdachten van inbraken Soest blijven vastzitten

Joost Reijnders
Soest

De vijf verdachten van een reeks inbraken in Soest blijven voorlopig achter slot en grendel. Dat heeft de Raadkamer van de rechtbank in Utrecht besloten.

Bij een grootscheepse politieactie eind augustus werden de vijf jonge Soesters tussen 19 en 22 jaar opgepakt in de wijk Smitsveen. Een verdachte is later vrijgelaten. Ook is een vrouw van 34 aangehouden op verdenking van heling. Maandenlang deed de recherche onderzoek naar de groep, die verdacht wordt van een lange reeks inbraken in Soest. Opvallend is het gemak en de brutaliteit waarmee ze vaak overdag woningen binnen drongen, meestal door behendig op de eerste verdieping naar binnen te klimmen en met een breekijzer of grote platte schroevendraaier een raam of deur open te breken.

Enkele verdachten zouden betrokken zijn geweest bij een gewelddadige overval op een bejaarde dame. Volgens de politie waren de Soesters al zeker sinds december 2016 actief. Bij de in zeven woningen en in een bedrijfspand zijn onder meer laptops, smartphones, kleding, breekvoorwerpen, munitie en sieraden in beslag genomen.

Volgens een woordvoerster van de rechtbank in Utrecht is de voorlige hechtenis van de verdachte van heling met negentig dagen verlengd. De vier overige verdachten moeten vooralsnog dertig dagen in het Huis van Bewaring blijven. Volgens de woordvoerster heeft die kortere periode te maken met hun persoonlijke omstandigheden. De voorlopige hechtenis van de vier kan nog twee keer met dertig dagen worden verlengd.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.