[Video] Elektrische sloten Gooise moskeeën vernield

Het slot van de An-Nasr moskee belandde in de vijver ernaast.© archieffoto ANP

Ook het slot van de Al-Amal moskee in Hilversum werd vernield.© archieffoto Studio Kastermans

Nachtelijke vernieler in actie bij de moskee in Huizen.© Facebook

1 / 3
Henk Runhaar
Hilversum

Bij moskeeën in Hilversum en Huizen zijn de omstreden elektronische sloten vernield. Het bestuur van zowel moskee Al-Amal aan de Minckelersstraat in Hilversum als de An-Nasr moskee in Huizen heeft aangifte gedaan bij de politie.

De moskee in Hilversum voerde het nieuwe systeem deze maand in. Leden kunnen een elektronische sleutel, een ’druppel’, kopen voor vijftien euro. De moskeedeuren zijn alleen nog open kort voor aanvang van het gebed. Tijdens de gebeden is de moskee op slot. ,,We hebben het veiligheidsbeleid verscherpt op advies van politie en gemeente. Wie er niets te zoeken heeft, komt niet zomaar binnen’’, zegt voorzitter Said Chabbi van Al-Amal.

Trend

,,Een trend in moskeeland, vanwege een hoop incidenten in en om moskeeën. Tijdens het gebed zijn we met z’n allen bezig, dan zijn we het meest kwetsbaar.’’ De moskee aan het Gooierserf in Huizen heeft een vergelijkbaar systeem. Een woordvoerder van deze moskee benadrukt dat islamitische gebedshuizen nergens in Nederland en Europa vrij toegankelijk zijn. ,,En ook niet in Marokko.’’

Dat zou wél zo moeten zijn, vinden critici in de moslimwereld. De discussie over het ’exclusief voor leden’ maken van de moskeeën in Hilversum en Huizen werd vorige week aangeslingerd door Bussumer Youness Ouaali alias De Marokkaan. ,,Ik ben lid van de moskee in Bussum. Als ik een keertje in Hilversum wil bidden, moet dat toch kunnen?’’ In filmpjes op Facebook gaat hij tekeer tegen de ingrepen in Hilversum en Huizen, ook suggereert hij dat de moskeebesturen onder een hoedje spelen met de AIVD.

Moslimactivisten

Dit weekend publiceerde Ouaali een filmpje waarin te zien en te horen is dat de sloten van de twee moskeeën worden vernield. In Huizen wordt het kastje in de vijver naast de moskee gegooid. Ouaali stelt in het filmpje dat ’twee moslimactivisten’ achter de in het donker gepleegde vernielingen zitten en noemt de actie ’geweldig’.

De politie heeft beide vernielingen in onderzoek, meldt een woordvoerster desgevraagd. Er is nog geen verdachte aangehouden. ,,We kunnen nog wel informatie gebruiken. Dus als iemand iets heeft gezien of meer informatie heeft dan horen wij dat graag.’’ Ouaali’s filmpje is bij de recherche bekend. ,,Dit nemen wij mee in het onderzoek.’’

De gemeente Huizen voert met de plaatselijke moskeeën gesprekken over veiligheid. ,,Net als met andere maatschappelijke organisaties in Huizen. Over de exacte invulling kunnen wij geen mededelingen doen.’’ De gemeente Hilversum verwijst naar de politie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.