Wethouder Van Henten (Wijdemeren) belooft betere blijverslening

Ronald Frisart
Wijdemeren

Wethouder Betske van Henten (wonen, zorg) komt met een verbeterde versie van de blijverslening naar de gemeenteraad zodra landelijke regels dat mogelijk maken. Dat zei ze dinsdag tegen de Wijdemeerse raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken.

De bedoeling van de lening is mensen te helpen met aanpassingen aan hun woning zodat ze er langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

De gemeenteraad heeft er eerder voorlopig een ton voor vrijgemaakt en burgemeester en wethouders gevraagd een regeling in elkaar te draaien.

Dat laatste is nu gebeurd, maar in meerderheid werd de raadscommissie er dinsdag niet vrolijk van.

Het belangrijkste bezwaar bracht Rosalie van Rijn naar voren: de doelgroep - mensen met een laag inkomen in een koopwoning en mensen in een sociale huurwoning - komen voor de blijverslening in zijn huidige vorm niet in aanmerking.

Wel is de lening beschikbaar voor mensen die gezien hun inkomen voor een WMO-voorziening de hoge eigen bijdrage moeten betalen en mensen met genoeg inkomen om gewoon bij een bank geld te lenen.

Het lijkt de raadscommissie erg voor de hand te liggen dat mensen die de blijverslening eigenlijk niet nodig hebben er toch een beroep op gaan doen omdat de rente daarop erg laag is: 1 procent.

Wethouder Van Henten en een ambtenaar legden uit dat de regeling op enkele punten kan worden aangepast, maar dat op diverse andere punten landelijke regelgeving op dit moment niet mogelijk maakt wat de raadscommissie wil.

Wel vroeg Van Henten de commissie ook oog te hebben voor mensen die met hun inkomen net boven de grens van de primaire doelgroep zitten. CDA en VVD vielen haar bij.

Gezien de bezwaren nam de wethouder haar voorstel voor de blijverslening terug. Ze beloofde de commissie met een aangepast voorstel te komen zodra landelijk enkele obstakels uit de weg zijn geruimd.

Daaraan wordt al gewerkt door onder meer het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Aan dat fonds wil Wijdemeren de uitvoering van de blijverslening uitbesteden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.