Gerechtshof buigt zich over poker, drugs, wapenbezit en afpersing bij voetbalclub

Veld van Young Boys© Archieffoto

Jacob van der Meulen
AMSTERDAM

Het gerechtshof in Amsterdam behandelt vanaf donderdag drie dagen lang in hoger beroep de Young Boys-zaak. Tien verdachten, onder wie Haarlemmer Kris J., worden verdacht van afpersing, drugs- en wapenbezit bij de Haarlemse voetbalclub, plus het organiseren van illegale pokerpartijen en het witwassen van crimineel verkregen geld.

Het proces kan donderdag vanaf 9 uur worden gevolgd via een liveblog op de website van alle HMC-kranten.

De tien kregen door de Haarlemse rechtbank eind 2014 veel lagere straffen opgelegd dan het openbaar ministerie had geëist. Voormalig politie-informant Kris J. kreeg bijvoorbeeld twee jaar cel in plaats van de geëiste vijf jaar. Twee van zijn broers, Chanka en Soerin, werden veroordeeld tot respectievelijk 10 en 12 maanden gevangenisstraf.

De opmars van de Haarlemse voetbalclub Young Boys, met uiteindelijk in 2010 de promotie naar de hoofdklasse, kostte veel geld aan spelers en trainers. De vereniging raakte aan de rand van de afgrond. Met illegale pokeravonden moest er geld binnenkomen.

Het idee elke woensdag deze bijeenkomsten te houden, was volgens de toenmalige voorzitter van Young Boys afkomstig van Kris J. De Haarlemmer heeft een verleden met drugs, voetbal en illegaal gokken. Verder was hij enige tijd actief als informant voor het voormalige interregionale rechercheteam, het IRT, dat na een parlementair onderzoek ernstig in opspraak kwam.

In het kader van nieuwe verdenkingen richtte de recherche in 2011 het onderzoek Courage op Kris J., zijn familie en Young Boys. Uit telefoontaps kwam J.’s betrokkenheid bij de organisatie van de illegale pokeravonden aan het licht, zo bleek tijdens het proces in Haarlem.

In het geheim installeerde de recherche in 2011 diverse camera’s bij de ingang van het clubgebouw en in de bestuurskamer, waar de pokeravonden werden gehouden. In de nacht van 5 op 6 oktober 2011 rond half drie deed de politie een inval in het clubhuis en trof daar dertien personen aan.

Kris J.’s advocaat Cees Korvinus, die hem ook in hoger beroep bijstaat, noemde destijds het onderzoek naar zijn cliënt een ’volledig opgeblazen zaak’. Zo zouden de pokeravonden bij Young Boys een besloten en hobbymatig karakter hebben gehad. Dat de politie dit vastlegde met camera's in de bestuurskamer noemde hij een ’stelselmatige inbreuk op de privacy’ van de spelers.

Als bijvangst van het Courage-onderzoek trof de politie op een woonwagenkamp in de Haarlemse Waarderpolder tientallen kilo’s hennep, wapens en munitie aan. Op een woonwagenkampje in Haarlem-Noord werd een wietplantage opgerold.

De ex-profvoetballer en international Martien Vreijsen werd door Kris J. zwaar onder druk gezet om een schuld af te betalen. Door de rechtbank werd dat feit gekwalificeerd als afpersing. J. zegt zelf dat hij alleen maar wilde bemiddelen tussen Vreijsen en de schuldeiser, die hij beiden kent. ,,Het was niet de bedoeling hem te bedreigen. Het is wat uit de hand gelopen.’’

Young Boys dat nooit een deugdelijk administratie heeft gevoerd, werd begin dit jaar failliet verklaard. Over belastingaanslagen en andere schulden lopen nog civielrechtelijke procedures.

De rechtbank in Haarlem had twee weken nodig om alle strafzaken in het Courage-proces te behandelen. Het gerechtshof Amsterdam denkt het in drie dagen te kunnen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal