De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

1 / 2
Joyce Huibers

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bekijk de hernieuwde voorstelling over Mata Hari in Soest, neem de kinderen mee naar Gonnie en Vriendjes in Weesp of bezoek het live-optreden van Moss in Hilversum.

Theater

Cabaret

Tim Hartog studeerde in 2010 af aan de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch, hij is vaste MC (gastheer) van de Stand-Up Club, maakte in 2013 zijn opwachting in Comedy Factory op RTL4 en was finalist van het Leids Cabaret Festival 2015. Vrijdag 17 maart om 20.15 uur staat Hartog in het Brinkhuis in Laren. In zijn voorstelling ’Vol Verwachting’ probeert hij zich met een frisse blik op de wereld, waarin geluk een keuze is en je vooral niet mag toegeven aan angst, staande te houden. Een energieke voorstelling over het najagen van dromen met het risico om vol op je plaat te gaan.

Jeugd

Geel gansje

Gonnie & vriendjes is een vrolijke poppenvoorstelling van Jogchem Jalink, gebaseerd op de Gonnie-boekjes van Olivier Dunrea. Het kleine gele gansje met zijn rode lievelingslaarsjes is op zoek naar al haar vriendjes. Samen maken ze allemaal grote en kleine avonturen mee. ’Kijk een plas, daar kun je leuk overheen springen. En daar ligt een ei. Zit daar soms ook een gansje in en waarom komt ie er niet uit?’ Gonnie en Vriendjes is woensdag 22 maart om 15.00 uur te zien in City of Wesopa in Weesp.

Film

Vrijheid

’American Honey’ is een roadmovie waarin de huidige generatie jongeren op zoek gaat naar vrijheid en liefde. De 18-jarige Star sluit zich aan bij een avontuurlijke groep jongeren die huis aan huis tijdschriften verkoopt en al rebellerend en feestend de Amerikaanse Midwest in een busje doorkruist. De groep sleurt het meisje mee in een wereld dat uit grote party’s, prille liefdes en het breken van vele wetten bestaat. Onderweg valt Star voor de charmes van haar opstandige collega Jake. De film is in ieder geval tot en met 24 maart te zien in Filmtheater Hilversum.

Theater

Mata Hari

Dertien jaar geleden schreef Herman van Veen de muziektheatervoorstelling ’Mata Hari - Schuldig of naïef’ over het leven en werk van Margaretha Zelle. De voorstelling werd uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, maar vooral in Parijs, waar het vijf weken te zien was in een uitverkocht Théâtre du Renard. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van deze vermeende Friese spionne, is op 24 maart een vernieuwde versie van deze succesvolle voorstelling te zien in het theater van het Herman van Veen Arts Center op Landgoed de Paltz in Soest. De voorstelling begint om 20.00 uur. De regie is in handen van Van Veen.

Muziek

Klein Geluk

Harpiste Beate Loonstra gaf vorig jaar al een keer een intiem klein concert in het wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent, waarbij een leuke wisselwerking ontstond tussen het publiek en de uitvoerenden. Op veler verzoek komt deze jonge musicus, die begin deze maand nog haar masters haalde aan het conservatorium in Utrecht, zondag 19 maart terug. Deze keer wordt Loonstra vergezeld door Rianne Wilbers (sopraan) en Marjolein Vermeeren (fluit). Samen vormen zij het Ensemble Klein Geluk. Vanaf 14.30 uur spelen zij werken van onder andere Debussy, Ravel en Strauss.

Taxatie

Kunst

Wie op zolder nog schilderijen, bronzen, zilver of design heeft staan van (hedendaagse) nationale en internationale kunstenaars, kan deze werken dinsdag 21 maart tussen 11.00 en 14.00 uur gratis laten taxeren in het Brinkhuis in Laren. Experts van Zuydwal Veilingen adviseren bezoekers over hun kunst en nemen ook werken in voor de eerst volgende veiling.

Lezing

Verbeelding

Kunstenaars Hendrie Sassen en Ans Vianen geven zondag 19 maart in Galerie Hilversum een lezing getiteld ’Magie van de verbeelding - dialoog in beeld’. Het gaat over het cross-over project waarbij de twee kunstenaars sinds januari 2016 maandelijks reageren op elkaars werk. Een detail uit het schilderij van de een is te zien in het daaropvolgende werk van de ander. Een selectie van deze werken is nu ook te zien in Galerie Hilversum aan de Langestraat bij de expositie ’Nieuw Werk’. De lezing begint om 15.00 uur.

Muziek

Moss

De Amsterdamse band Moss speelt zaterdag 18 maart live in Platenhuis ’t Oor in Hilversum. Half februari kwam hun vijfde langspeler ’Strike’ uit die goede kritieken kreeg en wordt gezien als hun beste album tot nu toe. Zanger en gitarist Marien Dorleijn schreef voor dit album in zijn eentje de basis van elk nummer en werkte dat later met de band uit. Moss start om 17.30 uur met spelen in de winkel aan de Leeuwenstraat.

Muziek

Jonge musici

De Daniël Stalpaert Stichting ontvangt vrijdag 24 maart in de Hervormde kerk aan het Noordereinde in ’s-Graveland het Cuypersensemble onder leiding van Maurits Wijzenbeek. Dit orkest bestaat uit meer dan dertig getalenteerde jonge musici tussen de tien en zeventien jaar oud en werd dertig jaar geleden in Hilversum opgericht door altist en dirigent Jouke van der Leest. Solist tijdens dit concert is Dirk Overbeek (1998) op accordeon. Het concert dat om 20.00 uur begint, biedt werken van onder andere Ricciotti, Piazzolla, Dvorak en Bach.

Expositie

Mens en dier

’Mens en dier’ is het thema van de fototentoonstelling die momenteel te zien is in het woondienstencentrum ’Lopes Dias’ in Hilversum. Tot en met 23 april laat Fotoclub ’t Gooi zo’n 45 opnames zien waarin de relatie tussen mens en dier wordt getoond. Volgens de club zitten daar veel herkenbare situaties tussen die bezoekers zeker zullen aanspreken. Het woondienstencentrum is op werkdagen open van 09.00 tot 22.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.