Plan zorgwoningen Laren te mager volgens Raad van State

Adrie van der Wel
Laren

De gemeente Laren ’mag’ een aangepast bestemmingsplan gaan maken voor de bouw van 16 zorgwoningen aan het Van Erven Dorenspark in Laren. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De Raad kraakte het oorspronkelijke plan voor de woningen in dit gebied na bezwaren van enkele omwonenden en projectontwikkelaar zorginstelling Sherpa.

Volgens de Raad kloppen de planregels niet, waardoor onbedoeld het hele aangewezen perceel mag worden volgebouwd.

Bovendien komen de zorgwoningen dan op zeer korte afstand van de woningen van omwonenden. Dat wil de gemeente niet en omwonenden en de Raad van State evenmin.

Verder vindt de Raad dat de gemeente beter moet motiveren waarom er 16 zorgwoningen mogen komen. In een eerder bestemmingsplan was nog sprake van maximaal 11 woningen.

De behoefte aan meer dan 11 woningen zal dus door de gemeente moeten worden aangetoond. De gemeente wees naar het woningenbeleid (woonvisie) om duidelijk te maken dat er zeker 16 zorgwoningen nodig zijn. Maar de Raad van State vindt die motivatie te mager.

De omwonenden klaagden ook bij de Raad over aantasting van hun woongenot, omdat ze nu vrij uitzicht hebben. Verder verwachten ze verlies aan zonlicht.

Belastend

Maar volgens de Raad van State is de bouw van de zorgwoningen toch aanvaardbaar als de woningen op de afstand komen die de gemeente heeft bedoeld. In een dichtbebouwde woonwijk als deze moet men nu eenmaal accepteren dat er woningen op korte afstand van elkaar staan.

’De omstandigheid dat in dit geval geen sprake is van reguliere woningen maar van zorgwoningen leidt niet tot een ander oordeel, omdat niet aannemelijk is geworden dat de ruimtelijke gevolgen van zorgwoningen aanmerkelijk meer belastend zullen zijn voor de naaste omgeving dan van reguliere woningen’, aldus de Raad van State. Verder heeft niemand volgens de Raad een blijvend recht op vrij uitzicht.

Ook constateert de hoogste bestuursrechter dat de gemeente een procedurefout gemaakt door de bouw van 6 van de 16 woningen onder voorwaarden toe te staan. Dat is niet volgens de regels.

De gemeenteraad gaat, blijkt uit een memo van wethouder Ton Stam, waarschijnlijk in september een aangepast plan beoordelen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.