Léonie Sazias klaar voor Tweede Kamer

Léonie Sazias klaar voor Tweede Kamer
Stemmen met Léonie Sazias, haar man Cees Stolk en hun dochter.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Léonie Sazias van 50Plus is na een campagneperiode vol tegenslag en tumult klaar voor de Tweede Kamer.

De Hilversumse nummer twee van de lijst moet op 30 maart nog onder het mes om dertig centimeter van haar darmen te laten verwijderen, vervolgens kan ze zich vol overgave storten op de landelijke politiek. „Knip knip”, zo omschrijft ze de ingreep om darmkanker te bestrijden. Door de ziekte die in februari werd geconstateerd is haar campagnetijd heel anders verlopen dan verwacht. Zo stond ze op 20 februari ’met gigantische buikpijn’ bij een zorgdebat in Nieuwegein. „De dag daarna ben ik opgenomen in het ziekenhuis. Toen ik na de operatie uit het ziekenhuis kwam, moest ik direct naar de begrafenis van de moeder van Cees. Het was een emotionele rollercoaster.”

Zwaar balen

De periode daarna moest de Hilversumse, geheel tegen haar karakter in, verplicht meer rust nemen. „Ik moest een regiotour en flyeracties afzeggen, zwaar balen natuurlijk”, aldus de voormalig presentatrice. Het belangrijkste is dat Sazias na de komende operatie snel herstelt, aangezien ze het liefst zo snel mogelijk aan de slag wil in de Tweede Kamer. „Zoals het er nu uitziet heb ik geen chemotherapie of bestraling nodig, maar ik heb natuurlijk geen glazen bol.”

Opgewekt

Dat ze bruist van energie blijkt op de dag dat ze zelf haar stem gaat uitbrengen. Samen met haar echtgenoot Cees Stolk en hun dochter loopt ze opgewekt in de zon naar het stemlokaal aan de Rembrandtlaan in Hilversum. Sazias kan niet laten om tijdens de wandeltocht met een knipoog te roepen dat haar dochter op een andere partij stemt. Daar aangekomen blijkt dat het Hilversummers niet is ontgaan wat zij deze periode heeft beleefd. Mensen houden haar even aan om hun steun te betuigen en hun waardering uit te spreken. Met dezelfde opgewekte lach vertelt ze alle steunbetuigers dat het goed komt met haar gezondheid én met haar partij 50Plus. Al heeft de campagneperiode haar soms woedend gemaakt. 50Plus kelderde fors in de peilingen - de verkiezingsuitslag is bij het ter perse gaan van deze krant nog onbekend - en dat raakt haar. „Dat is te wijten aan de manier waarop bepaalde media ons framen. Het knippen in de brief van professor Van Praag en de manier waarop is gesproken over het doorberekenen van de AOW-leeftijd in ons programma.” Toch denkt Sazias met haar partij zeker vijf zetels te behalen, waar ze eerst aan tien zetels dacht.

Vastbijten

Ze hoopt dat de nog te vormen regering in ieder geval sociaal wordt. „We zouden ook zelf best willen regeren, maar het ligt eraan met wie.” Dan plotseling met de haar kenmerkende stellige toon. „We gaan echt geen afspraken schenden voor het pluche.” Vooral de houding van de VVD ten opzichte van haar paradepaardje zorg steekt. „Ze hebben de zorg gewoon uitgeleverd aan de markt.” De zorg, die ze nu vanaf de andere kant van dichtbij ziet, is volgens de voormalige omroepster de dupe van te veel managers en bureaucratie. Ze bijt zich ook vast in het bedrag dat gemeenten ontvangen voor zorg. „Daar zal de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger niet blij mee zijn , maar nu verdwijnt een deel van dat bedrag in de algemene reserve van een gemeente, besteed dan meer aan huishoudelijke hulp.” Volgens Sazias - nu nog fractievoorzitter van raadsfractie Hart voor Hilversum - gaat dat in Hilversum alleen al om tonnen. In gedachten is ze al in de Tweede Kamer en zeker niet in een ziekenhuis. „Ik heb er zin in.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie