Hilversum smeedt Mediapact

Mediabedrijven hebben moeite om personeel te vinden met voldoende kennis op het gebied van techniek en ICT.

Eddie de Paepe
Hilversum

Een groot aantal bedrijven en organisaties slaat de handen ineen om het tekort aan (technisch) personeel in de mediasector aan te pakken. Een van de praktische uitwerkingen van dit ’Mediapact’ is de Hilversum Media Campus.

Het Mediapact wordt donderdagmiddag gelanceerd tijdens het Mediapark Jaarcongres. Vertegenwoordigers van de ’gouden driehoek’ - ondernemers, onderwijs & onderzoek en overheid - ondertekenen dan afspraken over nauwe samenwerking op nationaal niveau, Deelnemers zijn onder meer BNN, de gemeente Hilversum, de HKU en het MBO College Hilversum, NOS, NPO, de provincies Noord-Holland en Utrecht, RTL en United.

Afstemming

Gezamenlijk doel is een betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De mediasector in Nederland wil de internationale concurrentiepositie verder uitbouwen. De groei en bloei van de sector dreigt echter geremd te worden door de schaarste aan personeel met de juiste mix van kennis en vaardigheden. Bedrijven hebben met name steeds meer moeite om personeel met voldoende kennis te vinden op het gebied van techniek, ICT en technologie. Maar ook aan persoonlijke vaardigheden is grote behoefte.

De ondertekenaars van het Mediapact willen dat nu en in de toekomst kan worden voldaan aan de (veranderende) personeelsbehoefte van mediabedrijven. Daarbij gaat het op de eerste plaats om het opleiden voor de media. Van groot belang is verder, dat meer technisch opgeleide jongeren ook echt in de media gaan werken. Derde doel van het Mediapact is het bijscholen van werknemers. Dit gaat zeker ook op voor de docenten van mediaopleidingen.

Media Campus

De uitwerking moet plaatsvinden in de regio Hilversum-Amsterdam-Utrecht. De eerste stap is vorig jaar gezet met de aanzet voor de Hilversum Media Campus. De komende jaren werken de partners aan vijf ’actielijnen’, waaronder masterclasses, student challenges en toptalent-trajecten. De eerste resultaten worden donderdagochtend gepresenteerd en besproken tijdens een ’expertsessie’ van het Mediapark Jaarcongres. ’s Middags volgt dan de ondertekening van het Mediapact tijdens de plenaire bijeenkomst in Studio 21. Daarbij neemt de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes het voortouw.

Aan het jaarlijkse congres doen tussen de zes- en de zevenhonderd mensen uit de mediasector mee.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.