Tuindersvereniging in Muiden in actie tegen verhuizing

Tuinders aan het werk bij De Westbatterij. Archieffoto Jan Herman Baas

Tuinders aan het werk bij De Westbatterij. Archieffoto Jan Herman Baas

Tamar de Vries
Muiden

Tuindersvereniging de Westbatterij in Muiden maakt bezwaar tegen een bestemmingplan over het voormalige KNSF-terrein. Daarin staat aangegeven waar de circa 1300 woningen moeten komen. De volkstuinvereniging valt strikt genomen niet onder De Krijgsman, maar moet er wel voor verkassen.

,,Wat er gebeuren moet met de tuinen is geregeld in de vaststellingsovereenkomst (kortweg VOK) die Muiden en KNSF in januari overeen zijn gekomen. De gemeenteraad heeft vastgesteld dat we op een excellente locatie zitten en dat we verhuizen naar een nieuwe excellente locatie’’, vertelt Maarten IngenHousz, woordvoerder namens De Westbatterij.

Klem

,,De nieuwe locatie zou volgens de toenmalige wethouder Wimar Jaeger binnen enkele maanden gevonden kunnen worden. We zijn nu een halfjaar verder, maar er is nog niets concreets te zeggen over een nieuwe locatie, laat staan een excellente.’’ De tuinders zitten klem tussen VOK en De Krijgsman.

De tuinders doen meer dan een zienswijze indienen. Zij gaan actievoeren voor het behoud van de tuinen. Als eerste stap hebben ze het gebied van 100 meter gerekend vanaf de IJmeerdijk omgedoopt tot Schootsveld-West.

Schootsveld

Zij willen het gebied, dat vanouds het schootsveld vormt van de kanonnen op de Westbatterij, behouden als groene bufferzone met recreatiemogelijkheden tussen de tuinen en de woningen.

,,Daar is iedereen bij gebaat’’, betoogt IngenHousz. ,,Een woonwijk van deze tijd is trots op volkstuinen in de nabijheid van de huizen. De parkachtige omzoming verhoogt de waarde van de huizen. Investeer dus niet in verplaatsen maar in mooier maken van wat je hebt. Daarom ligt hier ook de Natuurboulevard.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.