Opnieuw waarschuwing waterkwaliteit Horstermeer

Jan Herman Baas
Nederhorst den Berg

Het waterschap betoogt dat in de Horstermeer nou eenmaal ijzerrijk water opborrelt, de gemeente is beducht voor mogelijke financiële consequenties, maar bewoners zoals Ans Kamer weten nog altijd niet waar ze nou aan toe zijn. ,,Het lijkt erop alsof iedereen zich aan het indekken is.’’

Kamer heeft daarom op eigen houtje de nieuwe leden van de gemeenteraad van Wijdemeren nog eens op de hoogte gebracht van de angst voor vervuild water in de polder.

Vorig jaar overleed een paard van haar aan ijzervergiftiging, nadat het slootwater had gedronken. Kamer wil graag een grondig onderzoek naar de gevaren van vervuild grondwater en misschien ook wel het gras dat op de weilanden staat.

Ombudsman

Ze is ook bezig met een brief aan de Nationale Ombudsman. Van de gemeente heeft ze begrepen dat haar brief in september in de commissievergadering wordt behandeld. Ze hoopt dat er wat los komt, nu er nog zoveel open eindjes zijn.

Paarden en ander vee mogen niet drinken van het vaak bruin gekleurde slootwater. Maar hoe staat het met het gras dat ze grazen? Een onderzoek zou vierduizend euro kosten. Kamer wilde de helft ophoesten, maar een eerdere afspraak met de gemeente is nooit zwart op wit gezet.

Stilgehouden

,,Ik heb dit bijna een jaar stilgehouden, maar ik vind dat mensen dit nu echt moeten weten want ik heb mijn eigen paard zien lijden en dat is echt geen pretje want het is geen griepje wat ze krijgen, maar ze krijgen (in ieder geval mijn paard) de kolder in hun kop en kunnen niet meer op hun benen staan en slaan met het hoofd tegen de muur. Wat er met koeien en schapen en wat te denken van de wilde dieren gebeurt, is nog niet bekend.’’

Kamer laat haar pony’s en paarden inmiddels alleen kraanwater drinken. Ze heeft de slootranden afgeschermd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de brief van Kamer geagendeerd is voor de commissie Ruimte en Economie van 3 september. Het is dan aan de raadsleden zelf om het college tot actie aan te sporen, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.