Springpark in Clemenskerk lijkt voldongen feit

Een trampolinepark in de Clemenskerk, het lijkt er toch echt van te komen.© archieffoto

Henk Runhaar
Hilversum

Het trampolinepark in de volledig gerestaureerde, maar al jaren leeg staande Clemenskerk gaat er ’gewoon’ komen. Dat is wat verantwoordelijk wethouder Floris Voorink (VVD, ruimtelijke ordening) uitstraalt met zijn beantwoording van kritische vragen van oppositiepartijen Hart voor Hilversum en GroenLinks.

Het is al heel wat dat hij die moeite neemt, want formeel staat de gemeenteraad buitenspel. Het springpark vereist immers geen aanpassingen aan het rijksmonument.

Voorink erkent dat ’gemotiveerd’ wordt afgeweken van de parkeernorm, een grote zorg in de buurt aan de Bosdrift. Hij benadrukt dat de parkeerbehoefte van een trampolinepark niet te vergelijken is met die van de ’klassieke’ overdekte speeltuin, waarvoor 7,5 parkeerplaats per honderd vierkante meter de norm is. „Bij het vaststellen van die norm in 2009 werd gedacht aan de oprukkende indoor speelhallen voor de allerkleinsten (Ballorig, Monkey Town etc.) met een relatief hoog autogebruik (ouders vervoeren de kleine kinderen in de auto). Het fenomeen trampolinepark is relatief nieuw en laat zich nauwelijks vergelijken met de ’traditionele’ overdekte speeltuin.” Hoeveel parkeerplaatsen burgemeester en wethouders acceptabel vinden bij de kerk blijft vaag.

Volgens de twee partijen worden de parkeerplaatsen bovendien te smal. Voorink daarover: „De parkeeroplossing wordt getoetst aan bereikbaarheid en bruikbaarheid van de parkeerplaatsen.” De wethouder laat weten dat er duidelijke beperkingen gelden, nog los van het moeten voldoen aan de parkeernorm. „Horeca en detailhandel mogen maximaal 30 procent van de totale vloeroppervlakte innemen, openingstijden terras beperken tot 18 uur, geen muziek buiten, geen buitenspeelactiviteiten.” Verder moet de initiatiefnemer een akoestisch onderzoek doen, waaruit blijkt dat de voorgenomen activiteiten niet voor te veel herrie zorgen.

Ook wordt gevreesd voor verkeersopstoppingen rond de kerk. Voorink vindt extra verkeer niet meer acceptabel als er wachtrijen ontstaan op de Leliestraat en de Irisstraat of als wegrijdend verkeer niet meer soepel de Bosdrift op kan, waardoor automobilisten te grote risico’s nemen om er toch tussen te komen. Hij gaat er vanuit dat het wel losloopt. „Naar verwachting heeft het park met ruime openingstijden een grotere spreiding over de dag.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.