Volgens gemeente Hilversum is geluidsoverlast op spoor afgenomen

Het spoor: ,,Honderd procent wordt het nooit.’’© STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel
Hilversum

De geluidsoverlast die bewoners in de wijken langs het spoor van Hilversum naar Amersfoort ondervonden is volgens de gemeente afgenomen. Maar bewonersverenigingen zijn nog niet helemaal tevreden.

Hilversummers in bijvoorbeeld de buurten Klein Rome en Ooster Spoor Plein klaagden al jaren over het hinderlijk piepen van remmende treinen op de rails: ’booggeluiden’. Er is veel overleg geweest tussen de bewonersverenigingen, de gemeente Hilversum en ProRail.

In het najaar van 2017 werden, mede dankzij de inspanningen van voormalig wethouder Nicolien van Vroonhoven, door ProRail 35 zogenoemde ’vetpotten’ geplaatst. Deze ’vetpotten’ smeren de rails waardoor er minder gepiep en geknars ontstaat bij het remmen en het passeren van wissels.

Patrick Weening, woordvoerder van bewonersvereniging OSP, vindt dat er wel verbetering is opgetreden, maar dan alleen in de Amersfoortbocht. Vóór het binnenkomen van station Hilversum maken de treinen volgens Weening nog steeds veel lawaai. Ook is er volgens hem sprake van een hinderlijk gebonk wanneer treinverkeer over de Beatrix-tunnel rijdt. „Er ligt daar volgens mij iets niet goed”, zegt Weening. „Echt tevreden zijn we nog niet.”

Frances van Kooten, beleidsadviseur milieu en mobiliteit in Hilversum, zegt dat hem geen nieuwe klachten bekend zijn. „Ik ben laatst eens bij het spoor geweest om te controleren hoe het nu gaat. Volgens mij is er een aanzienlijke verlichting opgetreden. Maar honderd procent krijg je het natuurlijk nooit.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.