Andere indeling bekerpoules: splitsing zaterdag en zondag

Moment uit het bekerduel tussen SVM en OSO uit de groepsfase van vorig seizoen. De Maartensdijkers werden toen poulewinnaar.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel

De KNVB heeft de districtsbeker West 1 voor komend seizoen in diverse opzichten gesplitst.

Eerste- en tweedeklassers werden bij elkaar in poule ingedeeld, maar voor de derde, vierde en vijfde klasse is nu ook onderscheid gemaakt tussen de zaterdag- en de zondagverenigingen. In de poulefase voetballen de clubs alleen tegen tegenstanders van dezelfde speeldag.

Hiervoor is gekozen omdat alle groepswedstrijden in het weekend worden gespeeld. Elke club kan hierdoor op de eigen speeldag spelen. Na de poulefase worden alle teams samengevoegd voor de eerste knock-outronde. Alleen de poulewinnaars uit de groepen voor de derde, vierde en vijfde klasse plaatsen zich hiervoor.

Bij de eerste- en tweedeklassers plaatsen de beste twee uit de groepsfase zich voor de knock-outrondes. De ploegen uit de hoofdklasse, in deze regio Huizen, Zuidvogels, Eemdijk en SDO, mogen de groepswedstrijden overslaan en komen pas in de knock-outrondes in actie.

Deze methode, de verdeling in zaterdag- en zondaggroepen, heeft weinig invloed op het aantal regionale derby’s. Net als in voorgaande jaren heeft de KNVB de geografische ligging zwaar laten meewegen bij de loting. Het enige verschil is dat veel elftallen tegen teams uitkomen die ze al kennen uit de competitie. In zondaggroep 5 spelen bijvoorbeeld Nederhorst en ASV’65 tegen elkaar. Nederhorst promoveerde vorig seizoen naar de derde klasse, maar speelde wel twee derby’s tegen ASV’65.

De ’nieuwe’ zaterdagclubs, Laren’99 en Baarn - vorig seizoen nog voetballend op zondag - komen elkaar niet tegen. Laren’99 treft wel Hees. Baarn gaat het opnemen tegen BFC en NVC. SVM mag toch nog tegen enkele clubs uit deze omgeving voetballen. De Maartensdijkers zijn in de competitie ingedeeld in de derde klasse D, met vooral Utrechtse tegenstanders. Nu kunnen ze leuk bekeren tegen Altius en BZC’13, twee ploegen die op hun beurt weer een Hilversumse derby gaan beslechten.

In de groepsfase zijn ook (periode)kampioenen uit de reserve-hoofdklassen bij standaardelftallen ingedeeld. Spakenburg 2 is in zaterdaggroep 22 waarschijnlijk veel te sterk voor ’t Gooi, Olympia’25 en VIOD, SDO 2 zit in de weinig opwindende zondagpoule 35, met ’t Goy, VVZA en Sporting Almere.

De bekerduels worden gespeeld in de weekends van 2/3, 9/10 en 16/17 september.

Meer nieuws uit Sport Regionaal