Rieten kap kan bij nieuw crematorium

Rieten kap kan bij nieuw crematorium
De nieuwbouw van het crematorium in Laren, tussen Anna’s Hoeve en Baarn.
© Foto Caspar Huurdeman
Laren

De bouw van het crematorium in Laren, vlak langs de A27, vordert. Naar verwachting zal het gebouw in december worden opgeleverd.

Zo’ mannetje of veertien van bouwbedrijf Van der Wardt werken bij tropische temperaturen en zullen ook tijdens de ’bouwvak’ aan de slag blijven. „Niet omdat we achter liggen op schema, maar gewoon omdat onze werknemers in verschillende periodes met vakantie gaan. Gaat er een paar weg, komen er ook weer net een paar terug. Wij stoppen eigenlijk nooit”, zegt uitvoerder Jochem Schieven.

Meest in het oog spring de grote rieten kap van het hoofdgebouw. Voor een leek lijkt dat een riskante combinatie met een crematorium. Schieven lacht: „Huizen met een rieten kap hebben toch ook gewoon een open haard? Deze bekapping is een schroefdak. Vroeger had je zogenoemde geknoopte rieten daken. Dan kon er heel makkelijk lucht en dus zuurstof tussen het riet en de dakplaat komen. Nu schroeven we het riet vast, geen lucht ertussen.”

Er komt ook geen hoge schoorsteen. De rook wordt afgevoerd via een rooster aan de zijkant van het ’ovengebouw’ en is voordien op allerlei manieren gefilterd. Geen brandgevaar dus.

Als bouwbedrijf Van der Wardt klaar is - de oplevering werd vertraagd door onder meer diefstal en het laat vrijkomen van bepaalde vergunningen - moet er nog veel gebeuren voordat het crematorium in werking treedt. Het interieur moet dan nog worden ingericht, parkeerplaatsen en een vijverpartij moeten ook nog worden aangelegd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland