Elke Vierveijzer zingt Maarten van Roozendaal

Elke Vierveijzer brengt ’Om te janken zo mooi!’

Elke Vierveijzer brengt ’Om te janken zo mooi!’© Foto Roxanne Hellevoort

Rudolf Hunnik
Naarden

Een groot voorbeeld. Zo beschouwt kleinkunstartieste Elke Vierveijzer de zanger Maarten van Roozendaal (1962-2013). Zijn melancholische liedjes als ’Mooi’ en ’Red mij niet’ zitten volgens haar boordevol compassie en eerlijkheid.

In 2015 verzorgde ze een eenmalig theaterconcert met zijn muziek onder de titel ’Om te janken zo mooi!’. Het werd een succes en een theatertour volgde. Pianist Michiel Wetzer is haar vaste begeleider.

Elke Vierveijzer, 29 jaar, is geboren in Son en Breugel. Het leek voorbestemd dat zij zangeres zou worden. „Ik zong eerder dan ik praatte. Mijn moeder had vroeger van die liedjesboeken en als de bladzijde net was omgeslagen dan wist ik al wat er op de volgende kwam.”

Theateropleiding

Op haar twaalfde speelde ze gitaar en schreef ze liedjes. Na de Havo ging ze auditeren voor een theateropleiding. „Ik werd niet toegelaten. Ik was zestien en nog te jong. ’Ga eerst maar eerst leven en een rugzakje halen’, kreeg ik te horen.”

Vierveijzer ging Communicatiemanagement studeren in Utrecht. „Vier jaar lang was ik doodongelukkig maar ik heb de studie toch afgemaakt. In het laatste jaar heb ik auditie gedaan op de koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch en werd toen wel aangenomen. Achteraf begreep ik het wel. Mijn jeugd was onbezorgd en als je op het podium staat, is het wel fijn als je meerdere kanten van het leven kent.” In 2014 studeerde ze af en een jaar later won ze het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Liedjesprogramma

Frank van Hallen van De Cabaretfirma (Verkadefabriek) vroeg Vierveijzer of ze een eenmalig liedjesprogramma wilde doen met werk van Maarten van Roozendaal. Hij wist dat zij een groot fan van zijn werk was. Zijn bijna gesproken liedjes zong hij met een doorrookte rauwe stem. Sommigen noemen zijn teksten poëtisch, maar ook zwartgallig.

„Hij was technisch niet de beste zanger. Mensen waren dol op het totaalplaatje van hem als performer.” De jonge zangeres zegt dat hij in een lied de persoon of de situatie altijd nauwgezet weet neer te zetten. „Dat doet hij met compassie en zonder te oordelen. Heel eerlijk.”

Heilig

Voor fans hebben de liedjes van Maarten van Roozendaal iets heiligs; daar blijf je van af. „Als we er niet voor waren gevraagd, hadden we het ook niet aangedurfd. Je kunt zijn liedjes alleen zingen als je er een verhaal van jezelf van maakt.”

Bewust kiest ze ervoor zijn liedjes te ’ontheiligen’. Bij het eerste concert belandden de liedteksten op papier op de grond. „Het idee ontstond toen om de teksten uit te delen aan het publiek. Het gevolg is dat het lied dan meer centraal komt te staan en beter begrepen wordt. De heiligheid is er dan vanaf.”

Theater

’Om te janken zo mooi!’ wordt opgevoerd in De Messin Naarden-Vesting op 12 januari, vanaf 20.30 uur en op 17 februari in De Dillewijn in Ankeveen vanaf 20.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.