De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers
Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek de hertaling van de Matthäus Passion in Ankeveen, doe mee aan de activiteiten in Museum Hilversum of geniet van de muzikale vlinderlezing in Soest.

Muziek

Release

De band Mister And Mississippi brak in 2013 door met hun debuutalbum gevuld met rustige indie folk. Hun tweede album lag in het verlengde, maar inmiddels heeft het viertal haar liefelijke en rustige mantel afgeworpen en is ze aan een nieuw muzikaal hoofdstuk begonnen; ’Mirage’. Geen indie folk meer, maar ’zwaarder en donkerder, gevuld met majestueuze gitaarmelodieën en ijzersterkte vocalen’. ’Meer ruimte voor synthesizers geeft de band meer dynamiek en maakt de sound venijnig en spannend’. Zaterdag 8 april om 17.45 uur speelt de band haar nieuwe release bij Platenhuis ’t Oor in Hilversum.

Lezing

Vlinders

Pianiste Antoinette van Nievelt was zo onder de indruk van de vlinderlezing van topdeskundige Kars Veling, dat ze hem vroeg of ze er muziek bij mocht schrijven; muzikale intermezzo’s die aansluiten bij zijn verhaal. Inmiddels heeft het duo al diverse muzikale lezingen samen gegeven en zondag 9 april staan ze in cultureel podium Artishock in Soest. Vanaf 20.00 uur geeft Veling tips over hoe je zoveel mogelijk vlinders naar je tuin of balkon kunt lokken en brengt Van Nievelt haar muzikale mozaïekjes ten gehore over onder andere de Dagpauwoog, Atalanta, Oranjetipje en Citroenvlinder.

Theater

The Passion

De zevende editie van The Passion vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Het muziekspektakel en televisie-evenement op witte donderdag 13 april wordt gratis live vertoond op het witte doek in de grote zaal van Theater de Speeldoos in Baarn. Iedereen is welkom vanaf 20.00 uur. Theoloog Jos van Oord van de Paaskerk zal om 20.15 uur een korte inleiding verzorgen omtrent het verhaal over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn dood en opstanding. Bekende vertolkers in deze editie zijn onder andere Johnny Kraaikamp (Pontius Pilatus), Roel van Velzen (Judas) en Remco Veldhuis (verteller).

Festival

Lentebier

In de Hilversumse Biersteeg vindt zaterdag 8 april het Slokje Lentebierfestival plaats. Vanaf 16.00 uur kunnen diverse soorten lentebier geproefd worden waaronder bockbier, saisons en weizener. Ook voor een hapje wordt gezorgd door restaurant Puur Smaeck en Bistro Vos. Voor de muziek komt Chris Hordijk, bekend van The Voice of Holland, langs. Hij wordt begeleid door Lucas Bos op gitaar. Ook de zeskoppige coverband Dean uit Hilversum is van de partij en tussendoor verzorgt dj Bas voor livemuziek. Aanmelden is niet nodig.

Museum

Ons echte goud

Museum Hilversum biedt gratis toegang en diverse activiteiten dit weekend, 8 en 9 april, als opening van de landelijke Museumweek met als thema ’Ons echte goud. Dichterbij dan je denkt’. Speciaal hiervoor toont het museum het werk van Jacco Olivier en geeft de kunstenaar op zondag ook een workshop en een lezing. Bezoekers kunnen daarnaast porselein beschilderen, de tentoonstelling Nieuwe Streken bezoeken al dan niet aanhakend bij een rondleiding door een kunstenaar, de curator of de museumdirecteur. Voor kinderen is er een speurtocht en het medialab collage maken en schilderen met kunstenaar Dieuwke Eggink. Het hele programma is te vinden op www.museumhilversum.nl.

Theater

Matthäus

De klassieke Matthäus Passion van Bach wordt zondag 9 april in Theater De Dillewijn in Ankeveen in een eigentijdse met klassieke muziek gecombineerde tangosetting gespeeld door het zeskoppige Tango Extremo. In deze hertaling van theatermaker Jan Rot - hij heeft er zijn eigen interpretatie aan gegeven, gekleurd door zijn eigen opvattingen, fantasie en smaak - heeft Peter Faber de rol van Evangelist. Sharon Kips neemt verschillende recitatieven en aria’s voor haar rekening. Aanvang 15.30 uur.

Muziek

Minnaar

Pianist Hannes Minnaar besluit zondag 9 april de concertserie Piano & Passie in Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. In deze laatste editie van dit seizoen speelt Minnaar een recital rond de late pianowerken van Fauré. ,,Heel puur en sereen, maar onder de oppervlakte gaan wel degelijk gevoelens schuil.” Dat zou je ook kunnen zeggen van Schuberts Pianosonate in a, D845; op het eerste gehoor vredig, maar onder de oppervlakte broeit het. Aanvang 16.00 uur.

Wandeling

Wijgert Kooij

Het Huizer Museum houdt regelmatig wandelingen in en rond het oude dorp. Zaterdag 8 april staat de slenterroute naar Wijgert Kooijbuurt op het programma. Om 14.00 uur start de gids bij het museum aan de Achterbaan en voert belangstellenden langs schilderachtige en onontdekte plekjes. Wijgert Kooij was een Huizer architect die een stempel op deze wijk heeft gedrukt. Kenmerkend zijn de gevels. De rondleider kan er alles over vertellen en kent ook diverse anekdotes. De wandeling duurt ongeveer twee uur en kost vier euro per persoon. Vooraf of aansluitend kan het museum bezocht worden.

Film

Rembrandt

Wie de succesvolle tentoonstelling ’Late Rembrandt’ in het Rijksmuseum heeft gemist, kan er komende week alsnog van genieten. In Filmhuis Bussum is komende week de documentaire ’Rembrandt’ te zien, een filmregistratie van de expositie. In die expositie brachten het Rijksmuseum en The National Gallery in Londen schilderijen, prenten en tekeningen samen uit Rembrandts late periode, van circa 1652 tot diens dood in 1669. De film is zondag 9, woensdag 12 en zaterdag 15 april te zien. www.filmhuisbussum.nl

Muziek

Jaargetijden

De Vier Jaargetijden van Astor Piazzolla klinkt vrijdag 7 april in het Stadhuis van Weesp, maar dan wel in de bewerking van het Kugoni Trio uit België. Bert Koch, Nicolas Dupont en Kurt Bertels werken sinds de oprichting van hun trio op het conservatorium in Brussel aan een geheel eigen repertoire. In Weesp zijn dan ook werken te horen van hedendaagse Belgische componisten, die zich door Piazzolla en het Kugoni Trio hebben laten inspireren. In versneld tempo schieten de verschillende seizoenen voorbij door de ogen van Piazzolla én die van zijn hedendaagse collega’s. Het concert begint om 20.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.