Baarn werkt samen DAV aan plan Laanplein

De oude garage van Kooij aan de Eemnesserweg is verworden tot bouwval. Nog dit jaar wordt het gebouw gesloopt.

De oude garage van Kooij aan de Eemnesserweg is verworden tot bouwval. Nog dit jaar wordt het gebouw gesloopt.© Foto Joost Reijnders

Joost Reijnders
Baarn

Ze slaan elkaar met miljoenenclaims om de oren, maar dat staat samenwerking niet in de weg. De gemeente Baarn en projectontwikkelaar DAV Baarn sleutelen samen aan een plan om het Laanplein op te knappen.

De beide partijen vechten een juridisch gevecht uit over de bouwval die de vroegere Garage Kooij aan de Eemnesserweg geworden is. Alle mooie plannen met het aangrenzende Laanplein - twee supermarkten, woningen en een parkeergarage - zijn als onhaalbaar in een diepe la verdwenen. Het conflict draait nu om de oude garage. DAV zou het centrumplan gaan ontwikkelen en kocht de garage van Kooij voor 1,5 miljoen euro. Eind 2011 nam de gemeente Baarn het pand over voor 2,25 miljoen euro, waardoor DAV financiële armslag kreeg om het centrumplan te ontwikkelen. DAV zou de garage in december 2014 terugkopen voor hetzelfde bedrag plus rente. Maar dat is nooit gebeurd. De gemeente daagde DAV voor de rechter. Het bedrijf op zijn beurt beschuldigde de gemeente van nalatigheid en claimde 3,6 miljoen schadevergoeding. De zaak is nog altijd onder de rechter. Wethouder Erwin Jansma (VVD): „Ik verwacht in het eerste kwartaal van 2017 er iets over te kunnen zeggen.”

Tegelijkertijd werken beide partijen aan een nieuw centrumplan. Het college van b en w heeft besloten de oude garage nog dit jaar te slopen en het plein, nu een hobbelige verwaarloosde parkeerplaats, weer allure te geven. Mét DAV Baarn. Jansma: „Het is altijd onze inzet geweest in gesprek te blijven. Als zij het gesprek verder willen voeren, gaan we daar op in en zullen we bezien hoe we de zaak kunnen afhechten.” Over concrete plannen voor het plein - woningen, parkeren, winkels? - is Jansma kort: „Geen commentaar.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.