Rechtszaak smederij van de baan: ’snel bouwen’

Jetty Claus
Lage Vuursche

Een dreigende vertraging voor herstel van de monumentale smederij in Lage Vuursche is afgewend. Pannenkoekrestaurant De Vuursche Boer heeft zijn beroep bij de rechter ingetrokken. Inzet was de omgevingsvergunning voor eigenaar Jan Gerrits. Begin 2017 denkt hij te starten met restauratie van de bouwval. Een historisch moment of toch weer een ’dode mus’?

,,Dat is compleet nieuw voor me. Top zeg. Het verbaast me, maar ik ben heel blij dat ze eruit gekomen zijn”, aldus voorzitter Hans Geurtsen van de contactcommissie Lage Vuursche.

De omgevingsvergunning leek in kannen en kruiken, toen eigenaar John Engelsma van het restaurant De Vuursche Boer op de valreep juridisch wilde afdwingen dat er ook bij een wisseling van eigenaar geen horeca in mag komen. De zoon van Engelsma, ook in het bedrijf, wil niet meer kwijt dan dat het ’onderling is opgelost’.

Gerrits zegt dat hij vijf weken stug heeft onderhandeld, begeleid door juristen en notarissen. ,,Het was de laatste hindernis die getackeld moest worden. Nu zijn we klaar om de kwestie na de vakantie op te tuigen met aannemer en makelaar. Dan kunnen we het in de lucht trekken. Zo’n voorbereiding duurt wel een aantal maanden”, aldus een ’heel blije’ Gerrits, die voor het eerst zelf in de publiciteit treedt. Eindelijk kan er een streep onder worden gezet: ,,Na de aankoop kostte het me zoveel geld, energie en hoofdpijn. Ook met al die roddels in dat kleine dorp.”

Eerst zien, dan geloven, zullen velen zeggen, maar Hans Geurtsen zegt Gerrits te houden aan zijn woord als ondernemer. ,,Hij had beloofd dat hij na het afgeven van de vergunning snel zou beginnen.”

De Kuil

Geurtsen begrijpt de angst van de Vuursche horeca wel dat er toch een balie komt met ijs of poffertjes en een paar stoeltjes. ,,Dat breidt zich dan uit met een terrasje hier en daar. Je ziet het ook met De Kuil (de nieuwe uitspanning in het bos, red.) die zich niet aan de uitgangspunten lijkt te houden. De overheid moet daarop controleren. In september is het gespreksonderwerp met de gemeente.”

Gerrits streed tevergeefs voor een horecabestemming. ,,Wat er nu in komt: Ik vind het allemaal goed.” Over de prijzen van de luxe appartementen doet hij ook geen uitspraak.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.