Jong Leven moet uit Arie Loomanhuis vertrekken

Eddie de Paepe

De stichting Jong Leven moet binnen drie weken de sleutels van het Arie Loomanhuis in de Van Musschenbroekstraat inleveren.

Jong Leven beheerde in de tweede helft van vorige eeuw een buurthuis en een speeltuin. Enkele jaren geleden werd het bestuur van de slapende stichting ’overgenomen’ door oud-raadslid en horecaondernemer Serafettin Babacan en enkele andere Turkse Nederlanders. Plannen voor verbouwing tot een jongerencentrum, vandalisme en andere overlast zorgden voor onrust in de buurt. Het pand werd volgens de gemeente zo slecht onderghouden, dat dit onder meer leidde tot een koolmonoxide-ongeval.

Hilversum zegde daarom vorig jaar Jong Leven de wacht aan. De stichting legde het conflict voor aan de rechter, maar krijgt nu nul op het rekest. De rechter oordeelt dat Hilversum volledig in zijn recht staat. Jong Leven krijgt nog wel de al eerder aangeboden 24.000 euro voor het voormalige buurthuis, dat op grond van de gemeente staat.

Steun rechter in conflict

De gemeente is volgens rechter K.M. Makkinga in het geschil rond het Arie Loomanhuis niet over één nacht ijs gegaan. De stichting Jong Leven moet weg uit dit voormalige buurthuis in de Van Musschenbroekstraat.

’Jong Leven’ was sinds 1954 in Hilversum-Oost actief met een buurthuis en, aan de overkant van de straat, een speeltuin. Jaren geleden werd het bestuur van de slapende stichting overgenomen door oud-raadslid en horecaondernemer Serafettin Babacan en enkele andere Turkse Nederlanders. Zij wilden het voormalige buurthuis verbouwen voor de opvang van jongeren, zo bleek in 2010. Het huurcontract met biljartvereniging OSO ’86, de laatste gebruiker, werd opgezegd. Het een en ander zorgde voor onrust bij omwonenden, die vreesden voor overlast. De buurt voelde zich overvallen door de plannen voor het pand, dat midden tussen de huizen staat.

Koolmonoxyde

Het duurde lang voordat het verpauperde interieur van het Loomanhuis werd opgeknapt. Waarna de buurt (eind 2012) werd opgeschrikt door een incident, waarbij twee mensen aan de dood door koolmonoxydevergiftiging ontsnapten.

De gemeente, eigenaar van de grond, constateerde dat zowel de verbouwing als het door Jong Leven ingeleverde toekomstplan beneden de maat waren en bleven. De stichting moest uit het pand.

Babacan en de zijnen waren het daar niet mee eens en legden de kwestie voor aan de rechtbank Midden-Nederland.

Afspraken

In zijn vonnis stelt rechter Makkinga nu, dat de gemeente zich keurig heeft gehouden aan het afspraken uit 1954. Daarin is vastgelegd dat het gebruik van het terrein in de Van Musschenbroekstraat te allen tijde kan worden opgezegd.

Daarbij heeft de gemeente Jong Leven ruim de tijd gegeven om orde op zaken te stellen, zowel wat onderhoud als geregeld gebruik van het pand aangaat. De opzegbrief is ook, aldus de rechter, tijdig verstuurd en voldoende onderbouwd. Hij veegt de forse schadeclaim van Jong Leven (110.000 euro) van tafel. De gemeente hoeft als vergoeding voor het gebouw slechts de al eerder aangeboden 24 mille te betalen. Daar gaan de proceskosten nog vanaf.

Jong Leven heeft zes weken om in beroep te gaan tegen het vonnis. Voorzitter Babacan was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.