Groen licht van Staten voor HOV

Roel van Leeuwenr.van.leeuwen@hollandmediacombinatie.nl
Hilversum

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben ingestemd met het provinciaal inpassingsplan (PIP) voor de tracédelen in Laren en Hilversum van het project HOV in ’t Gooi. Wel vinden de Staten het jammer dat er geen geld meer is voor een fietstunnel bij de Anthony Fokkerweg in Hilversum.

Het project voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) moet zorgen voor een impuls voor het openbaar vervoer in de regio. Ook moet het overige verkeer in het Gooi profiteren omdat er meer ruimte komt voor automobilisten en fietsers.

Tegen het project is veel maatschappelijke weerstand - met name in Hilversum, Huizen en Blaricum - onder meer vanwege de hoge kosten. De maatregelen in Hilversum en Laren kosten 71 miljoen euro. In de Staten stemden uiteindelijk alleen de PVV, Partij voor de Dieren en beide ouderenpartijen tegen.

Toch waren er diverse partijen die zorgen hadden, onder meer over de bereikbaarheid van het Tergooi Ziekenhuis. Ook werd er bij gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) op aangedrongen dat de fietstunnel bij de Antony Fokkerweg in Hilversum niet definitief wordt geschrapt.

Tien miljoen

Verder waren er twijfels over de geraamde kosten - tien miljoen euro - voor deze fietstunnel.

Post ging in op de maatschappelijke weerstand. ,,Het klopt dat de weerstand groot is, maar we weten dat tegenstand zich manifesteert en dat de mensen die het ermee eens zijn zich minder snel laten horen.’’ Zij stelde vast dat de gemeenteraden van Laren en Hilversum wél voorstander zijn van het PIP.

Volgens Post is er nog steeds de ambitie om de fietstunnel te realiseren. ,,Maar ik heb niet de illusie dat er genoeg geld over blijft om dit te kunnen betalen.’’

Op de plek waar de fietstunnel zou moeten komen liggen volgens de gedeputeerde heel veel kabels en leidingen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.