’Zoveelste aanslag op voortbestaan Gooise Heemtuin’

1 / 4
Edward de Vries Lentsch
Blaricum

De educatieve Gooise Heemtuin in Blaricum, naast de algemene begraafplaats (’de Woensberg’), is weer het doelwit van vandalen geweest. ,,Zo te zien met veel plezier gedaan’’, constateert de aangeslagen Wouter Nugteren, beheerder van de Gooise Heemtuin.

,,We zijn een educatieve tuin en altijd vrij toegankelijk. Dit is de zoveelste aanslag op ons voortbestaan. Begin vorig jaar zijn alle tuingereedschappen uit het afgesloten schuurtje gestolen. Inbraak dus. Regelmatig worden informatiepanelen stukgeslagen. Het is om heel erg moedeloos van te worden’’, zo ervaart Nugteren.

Vernietigen

,,Afgelopen vrijdag hebben we ontdekt dat vandalen weer hebben toegeslagen. Ze hebben alles kapotgemaakt. Een bijenhotelletje voor wilde bijen en andere kleine insecten, is hoog in de boom gegooid. Puur wellust om te vernietigen.

Alle informatieve panelen, over de natuur in de tuin en de bijzondere planten die we in de tuin hebben, zijn door de vandalen stukgetrapt. Overal in de tuin liggen brokstukken. In de boom geklommen om een vogelhuisje uit een boom te halen en kapot te slaan. Zo te zien met veel plezier gedaan. Ook stapels troep in de tuin na een feestje.

Jongeren

De heemtuin wordt regelmatig door jongeren uit Blaricum en Huizen ’bezocht’. We vinden er heel vaak troep, voor rond het bankje wat er staat. Dat ruimen we telkens op, dat is het minst erge. Maar er worden ook regelmatig boompjes omgeschopt of omgetrokken. Voor de ’lol’.

We hadden het net hersteld en nu dit. Daar hebben we goed de pest over in. Het is echt een hele schrik. We zijn vrijwilligers, we doen alles zelf! Alles is met veel moeite, tijd en weinig geld opgebouwd. Dit vandalisme is ontzettend deprimerend. Vorig jaar en nu weer, wat moeten we nou doen? Onze missie is actieve natuureducatie bedrijven. En dat wordt verdorie door een stel jongeren - nemen we aan - teniet gedaan.

Hangplek

Mijn gevoel zegt dat het jongeren uit Blaricum of Huizen zijn. In ieder geval uit de buurt. De tuin ligt namelijk wat verborgen. Je moet weten waar het is. Dit zijn geen toevallige passanten. Achterin de tuin staat een bank. Dat is de bron van alle ellende. Daar liggen vaak flessen en wietzakjes.’’ Het lijkt er dus sterk op dat de heemtuin een hangplek is. Die bank gaat dus weg? ,,Dat gaan we tot onze spijt wel doen ja. Die bank geeft namelijk een prachtig overzicht over de tuin. Een hele mooie plek die goed wordt bezocht door Blaricummers en mensen uit de omgeving. Ook veel mensen die in het weekend naar de begraafplaats komen, lopen door de tuin en genieten daar van. Fotografen ook.

Rode lijst

We hebben een hele bijzondere plantenrijkdom. Rode lijst-soorten. Stel je voor dat ze vroeg of laat door die tuin gaan stampen... Al die bijzondere en zeldzame soorten waar we heel zuinig op zijn. Allemaal hier opgebouwd in ruim twintig jaar tijd. Vroeger was de heemtuin bij villa Nederheem, het toenmalige gemeentehuis, maar moest wijken voor de aanleg van een parkeerplaats.

In 1995 hebben we een plekje naast de begraafplaats gekregen. Helemaal opnieuw opgebouwd, gezaaid en geplant. De tuin is nu volwassen. Een rijke, mooie tuin. We pachten de grond voor een symbolisch bedrag van de Agrarische Stichting Blaricum.’’

Politie

De tuin wordt onderhouden door een groep van vier, vijf vrijwilligers die nu behoorlijk is aangeslagen. Van de huidige vernielingen zijn foto’s gemaakt en er is aangifte gedaan bij de politie. ,,De meesten van ons zijn ook IVN-natuurgids. We hebben dus veel natuurkennis in huis. Alles moet opnieuw in vrije tijd worden opgebouwd. Geld is er vrijwel niet. We hebben geen eigen inkomsten, want onze donateurs zijn oud geworden en gestopt. We hebben wel vaste lasten. We zijn dus een vrijwilligersorganisatie zonder inkomen. Soms krijgen we een eenmalige bijdrage vanuit het publiek. Maar we staan nu aan de rand van de afgrond. We hebben echte jaarlijkse donateurs nodig.

Goois landschap

In de tuin proberen we door middel van kleine landschapjes die het Gooise landschap representeren, een beeld te geven wat er groeit en bloeit in het Gooi. De waardering van het publiek is groot. Er komen steeds meer mensen kijken. In toenemende mate pure natuurliefhebbers.’’ Afgezien van die vandalen dan.

Voor meer informatie, kijk op de website www.gooiseheemtuin.nl. Wie wil helpen bij het herstel van de Heemtuin kan dat doen via een bedrag op rekening NL24 INGB 0004 1799 97 t.n.v. Stichting Wilde Planten Blaricum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.