Bijzondere lichtshow voor behoud Laurentiuskerk

© Stichting kerk en stadspark

Tamar de Vries
Weesp

De stichting Kerk en Stadspark Weesp en omwonenden van de Laurentiuskerk hebben een bijzondere manier gevonden om de aandacht te vestigen op de kerk, die op de nominatie staat om te worden gesloopt.

Met lichtbeelden worden leuzen op de muren rond de kerk geprojecteerd. In de donkere uren verschijnen er op onverwachte momenten teksten op de muur, zoals ’Weespers houden van hun vier kerken’, ’Grootste Weesper monument’ (met een pijl naar de kerk), ’Handen af van historisch Weesp’ en ’Dit slopen? Nooit’. De grap is, dat het er op het eerste gezicht uitziet als graffiti, maar niet strafbaar is. De Weespers die voor behoud van de kerk zijn, vinden het prachtig.

De actievoerders noemen de Laurentiuskerk ’de Assepoester’van Weesp. ,,Met het uitlichten krijgt zij eindelijk de eer die ze verdient als grootste monument van Weesp. Een ongekend fraai stukje architectuur, dat zeker bij Weesp hoort, onder de sterren en maan glimt ze nu van trots, eindelijk hoor ik er ook bij, lijkt zij te zeggen.

„In Weesp worden alle monumenten van betekenis, al jaren in de spotlights gezet door de gemeente of de eigenaren. Zelfs oude bruggen zijn highlights in de nacht. De vraag is dus : waarom is de Laurentiuskerk vergeten bij dit monumentale lichtspel?”, vraagt de stichting zich af.

De Laurentiuskerk wordt stiefmoederlijk behandeld, zo vindt men. ,,Vele oude gebouwen/woningen in de omgeving hebben/hadden funderingsproblemen (en ook in andere plaatsen zijn er velen monumenten gerestaureerd met funderingsproblemen) met naar verhouding veel hogere restauratiekosten, en geen van deze monumenten is gesloopt. Een paar slechte funderingspalen kunnen dus nooit de reden zijn voor sloop.”

,,In 1873 sloegen ze met weinig ontwikkelde apparatuur - een heuse stoomhei - 667 palen in minder dan drie maanden de grond in.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.