Baarn: het is nu of nooit voor Wintertuin

Hans van Keken
Baarn

Baarn trekt nog éénmaal alle registers open in een poging de al jaren leegstaande Wintertuin in het Cantonspark een bestemming te geven. ,,Lukt het niet, is verkoop een reële optie”, meldt wethouder Erwin Jansma.

Verschil met de vorige procedure is dat nu vooraf de randvoorwaarden voor een mogelijk initiatief duidelijk moeten zijn. Bij Red Force dat bij de vorige procedure uit de bus kwam met het plan voor een theetuin, leidde interpretatie van de voorwaarden tot een slepende kwestie.

Die ging over mogelijke geluidsoverlast. Dit soort oeverloos en energieverslindend gedoe hoopt Baarn nu te voorkomen door vooraf helder te krijgen wat wel en vooral ook niet mag in de Wintertuin. De gemeenteraad heeft inmiddels een voorstel ontvangen om dat op papier te zetten. Onder meer wat betreft geluid(soverlast), de huur en soort horeca moeten bedrijven en organisaties die willen inschrijven weten waar ze aan toe zijn, aldus Jansma.

Met omwonenden, die jarenlang uiterst kritisch zijn over welk gebruik dan ook, moet hij nog rond de tafel. Ook wil de gemeente vooraf duidelijk krijgen waar een gezonde exploitatie aan moet voldoen. Met andere woorden, wat kan er nog en is dat levensvatbaar.

Jansma ontkent dat gezien de voorwaarden en de eisen vanuit de raad eerder gesteld, de kans klein is dat er een ondernemer kans van slagen heeft.

,,Anders zouden we deze procedure niet weer gaan opstarten.”Hij erkent wel dat het ook deels aan de raad zal zijn, als het gaat om eventueel bijdragen aan een plan. Een maatschappelijk initiatief zou mogelijk eerder kans van slagen hebben dan een commercieel, maar dan moet er vanwege fiscale regels wel zo’n vier ton (van de restauratie) belasting betaald worden. Mocht echt niets lukken, dan is verkoop van het rijksmonument mogelijk. De waarde is geschat op 7,5 ton.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.