Vier jaar cel voor thuiszorgmedewerkster voor overval 99-jarige Baarnse

IJmuidenaar Freek de K. nu in de cel. Foto: Archieffoto HDC Media

IJmuidenaar Freek de K. nu in de cel. Foto: Archieffoto HDC Media© Archieffoto HDC Media

Hans van Keken
Baarn

De 49-jarige thuiszorgmedewerkster Hendriette W. uit Hilversum en haar 52-jarige vriendin Hermine V. uit Amsterdam verrasten de hoogbejaarde Baarnse in de nacht van 30 op 31 december in haar slaapkamer. De vrouwen gooiden een deken over het slachtoffer en sloegen op haar in. Ook knepen ze haar keel dicht. De overvallers vluchtten uiteindelijk zonder buit omdat het slachtoffer zich bleef verzetten.

De rechtbank neemt het de verdachten ,,bijzonder kwalijk’’ dat ze voor eigen financieel gewin een kwetsbare vrouw als de Baarnse als slachtoffer hadden uitgekozen. De gevolgen voor de hoogbejaarde vrouw zijn groot, zowel fysiek als psychisch. De Baarnse is inmiddels noodgedwongen verhuisd naar een verzorgingstehuis terwijl ze daar pertinent nooit naar toe wilde.  ,,Het ergste is dat ze haar vertrouwen in een ander is kwijtgeraakt”, vertelde een kleindochter tijdens de rechtszaak.

Tegen de twee verdachten was 5 jaar celstraf geëist. Zij probeerden in de rechtszaal elkaar de schuld in de schoenen te schuiven. Volgens W. werd ze door haar vriendin onder druk gezet en gechanteerd, en had ze daarom voorgesteld om de Baarnse te bestelen. Ze hoopte dat V. haar dan verder met rust zou laten.

Haar Amsterdamse vriendin hield vol dat ze door W. was meegevraagd om te helpen bij het verzorgen van de Baarnse en dat ze niets wist van een plan om de vrouw te beroven. De twee vrouwen konden de woning betreden omdat de Hilversumse als thuiszorgmedewerkster de sleutel uit een sleutelkastje bij de voordeur kon pakken. Ze had in de maanden voor de overval bij de Baarnse gewerkt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.