Fietsstallingen in Hilversumse panden van de baan

Fietsen zorgen in het centrum van Hilversum voor overlast.

Fietsen zorgen in het centrum van Hilversum voor overlast.© Archieffoto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

De zoektocht naar twee grote panden in Hilversum om fietsenstallingen in te bouwen is op niets uitgelopen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum stellen daarom voor meer fietsenrekken in de openbare ruimte te plaatsen. Vooral de Kerkbrink en de Groest moeten volgens het college worden voorzien van meer fietsenrekken. „Omdat blijkt dat er op korte termijn geen panden beschikbaar zijn om inpandig stallingen te realiseren vragen wij de gemeenteraad budget in te zetten om fietsenrekken in de openbare ruimte toe te voegen.”

Teleurstelling

En dat is een flinke teleurstelling voor het college. Het plan was om met twee grote inpandige stallingen het fietsenprobleem in het Hilversumse centrum te verhelpen. Daar moesten in totaal 730 fietsen kunnen staan. In het centrum van de mediastad is weinig ruimte om fietsen op het maaiveld te plaatsen. Op de grote ondergrondse fietsenstalling in het nieuwe stationsgebied is het nog even wachten. Het college vraagt de raad nu 2,2 ton om te investeren in fietsparkeren in het centrum.

Hard nodig

Dat geld is hard nodig omdat de gemeente Hilversum als doel heeft de huidige 2370 fietsplekken in het centrum op de schroeven naar 3750 plekken in 2030. De gemeente kan rekenen op warme steun van de Fietsersbond Hilversum. Jos Oude Elferink van de bond concludeerde onlangs in deze krant dat er nodig wat moet gebeuren om fietsers in het Hilversumse centrum tegemoet te komen. Volgens Elferink is het probleem dat leegstaande panden in Hilversum op dit moment erg in trek zijn. Het is voor een verhuurder daardoor minder aantrekkelijk om voor stallingen te kiezen. Toch zijn er volgens de woordvoerder van de Fietsersbond ook andere opties. Zo kan de gemeente aanhaken bij nieuwbouwprojectren, denkt hij. „Bijvoorbeeld aan de kant van de Veerstraat.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.