Lelijke Hilversumse wanden opvrolijken met gedichten

Ronald Frisart
Hilversum

Als het een beetje meezit, wordt een aantal lelijke wanden in het centrum van Hilversum opgevrolijkt met gedichten, de eerste mogelijk al dit jaar.

De gemeenteraadsleden Arno Scheepers (VVD) en Jan Kastje (GroenLinks) kwamen deze week met een motie om dat voor elkaar te krijgen. Met 21 tegen elf stemmen werd die aangenomen.

Als voorbeelden van lelijke plekken die wel een likje poëzie kunnen gebruiken, noemden Kastje en Scheepers ’de fly-over (over de Herenstraat, red.) die toegang geeft tot parkeergarage Hilvertshof, de voorgevel van de Xenos en de Woktoren aan de Leeuwenstraat’.

De raad vraagt burgemeester en wethouders om te gaan praten met de eigenaren van lelijke muurvlakken en ergens komende zomer te laten weten wat die gesprekken hebben opgeleverd. Burgemeester Pieter Broertjes zag het tijdens de raadsvergadering al voor zich. Na enkele vergeefse aanloopjes had hij het citaat toch te pakken: ’Alles van waarde is weerloos’. De burgemeester doelde erop dat die beroemde regel van dichter Lucebert (1924-1994) al enkele decennia in neonletters is te zien bij het Rotterdamse station Blaak. De letters staan op de dakrand van de Willem de Kooning-academie.

Stadsdichter

Scheepers en Kastje suggereerden dat ook de eerste Hilversumse stadsdichter, Robert Grijsen, bij het project kan worden betrokken.

Wethouder Wimar Jaeger (cultuur) had goed nieuws voor de raad. ,,Al dit jaar zullen er een of twee gedichten op lege wanden verschijnen. We zijn in gesprek met de eigenaren.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.