Na excuus wethouder Van Rijkom (Wijdemeren) toch weer warboel over Tomin

Sandra van Rijkom© Archief

Ronald Frisart
Wijdemeren

Ruimhartig stak wethouder Sandra van Rijkom van wal toen de Wijdemeerse raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken zich dinsdagavond boog over de nieuwe stemverhouding in het bestuur van sociaal werkbedrijf Tomin. ,,Excuus voor de verwarring die eerder (in juni twee keer, red.) is ontstaan’’, zei ze. Om vervolgens opnieuw verwarring te zaaien.

Het voorstel is de gemeenten die aan Tomin veel werknemers leveren een zwaardere stem te geven dan gemeenten die weinig mensen leveren.

Om te voorkomen dat Almere (38,3 procent van het totale stemmengewicht) en Hilversum (31,3 procent) samen hun zin kunnen doordrijven is bepaald dat voor gewone besluiten altijd ten minste drie gemeenten nodig zijn.

Heel belangrijke besluiten - die met minstens 75 procent van het totale stemmengewicht moeten worden genomen - kunnen Almere en Hilversum elk in hun eentje wel blokkeren.

Het stond duidelijk op papier. Van Rijkom dankte met name raadslid Martin Vuyk (Onafhankelijk Liberaal) voor zijn eerdere vragen, ’want die hielpen bij de verduidelijking’.

Diezelfe Vuyk zei het wel ’kwalijk’ te blijven vinden dat de twee grootste gemeenten straks vetorecht hebben bij heel belangrijke beslissingen van het Tomin-bestuur.

,,Nee’’, wierp de wethouder tegen, ,,zelfs de gemeenten van de hele regio Gooi en Vechtstreek kunnen geen veto uitspreken.’’

Vuyk: ,,Eén grote gemeente kan wél een veto uitspreken.’’

Van Rijkom: ,,Ja dat klopt.’’

Verbluft hief Vuyk de handen en verzuchtte: ,,Laat ik er maar over ophouden.’’

Waarop commissievoorzitter Robby Israel van de wethouder toch ’graag duidelijkheid’ vroeg. Van Rijkom: ,,Er is geen veto, maar gemeenten kunnen niet instemmen.’’

Op 21 september wordt het onderwerp nog één keer besproken, dan in de voltallige gemeenteraad.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.