’Grenzen aan groei van Hilversum’

Ronald Frisart
Hilversum

Er zijn grenzen aan de groei van het aantal woningen en dus het aantal inwoners van Hilversum. Die kwestie werpt Huurteam Hilversum op in het jaarverslag 2016.

,,Natuurlijk kan niet iedereen die in Hilversum wil wonen een woning worden geboden: de grenzen van de groei zijn in Hilversum al jaren nadrukkelijk in zicht’’, zo schrijft het huurteam. ,,Maar waar je je als gemeentebestuur toch op zijn minst voor in zou moeten spannen, is het huisvesten van inwoners van het dorp die zelf niet het geld hebben om zich van goede huisvesting te voorzien.’’

Woonvisie

Op dat laatste valt volgens het huurteam het nodige aan te merken. Met name de vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde plaatselijke ’Woonvisie 2016-2020, Beweging op de woningmarkt’ moet het ontgelden. ,,Het bleek oude wijn in nieuwe zakken’’, aldus het huurteam. ,,Het wondermiddel heet nog steeds ’doorstroming’ al is al jaren duidelijk dat daar het huisvestingsprobleem voor lagere inkomens niet mee wordt opgelost.’’

Ook wijst het huurteam erop dat het kabinet, in het bijzonder minister Blok (Wonen), de nodige blaam treft vanwege de verhuurdersheffing. Die moeten woningcorporaties heffen over hun sociale huurvoorraad. Inmiddels bedraagt die heffing 1,7 miljard euro per jaar ofwel zo’n 700 euro per sociale huurwoning in Nederland.

De gemeenteraad riep Huurteam Hilversum in 2008 in het leven om in de knel geraakte huurders in de gemeente terzijde te staan. Het huurteam haalde vorig jaar 75.595 euro binnen voor huurders die het team te hulp riepen.

Dat resultaat ligt weliswaar flink onder de 165.000 euro uit 2015, maar het is nog altijd beduidend meer dan de 30.000 euro aan subsidie die het huurteam jaarlijks krijgt van de gemeente Hilversum.

Net als een jaar eerder haalde het huurteam in 2016 het meeste geld binnen voor bewoners van aanleunwoningen bij Zuiderheide. Het ging daar om teveel betaalde servicekosten. Vorig jaar scoorde het huurteam op dat punt bijna 56.000 euro in het voordeel van de huurders van de aanleunwoningen, een jaar eerder realiseerde het huurteam voor de bewoners bij Zuiderheide zelfs 105 mille aan besparing op de servicekosten. Steeds ging het over de periode 2012-2015.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.