’Groep Crailo naar Horstermeer’

De Nieuwe Harmonie.© Foto archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Nederhorst den Berg

De gemeente Wijdemeren hoopt veertig statushouders uit azc Laren in de Horstermeerpolder te huisvesten.

Burgemeester Martijn Smit denkt de Crailobewoners onder te kunnen brengen bij ondernemer Jan Zwagerman, die vergevorderde plannen ontwikkelt om bedrijfspand De Nieuwe Harmonie aan de Middenweg om te bouwen tot opvanglocatie voor maximaal 75 vluchtelingen met verblijfsstatus.

,,Maar we moeten realistisch zijn, het plan moet solide zijn. Als dat zo is willen we graag moeite doen om deze groep onder te brengen’’, meldt Smit desgevraagd. Begin september oordelen Wijdemeren en het COA over het plan.

De Wijdemeerse burgemeester zegt nog steeds een speciale band te hebben met de Crailobewoners. ,,Het zijn toch nog een beetje onze Kortenhoevers’’, wijst hij op de periode dat de groep voor noodopvang verbleef in sporthal De Fuik in Kortenhoef. ,,Als wij ze kunnen opvangen zou de cirkel in die zin rond zijn.’’ Vorig jaar oktober werden ruim honderd vluchtelingen opgevangen in de sporthal, waarna ze voor een langer verblijf naar Crailo gingen.

Smit hoopt het COA te kunnen overtuigen als het plan van Zwagerman groen licht krijgt. ,,Ik hoop dat het lukt. Het COA denkt in aantallen, wij denken in gezichten.’’ Het plan lijkt geschikt om de hele groep met verblijfsstatus onder te brengen. Dat gaat namelijk om veertig Crailobewoners, terwijl de nog te verbouwen bedrijfshal plek biedt voor maximaal 75 statushouders.

Over de vroegtijdige stop van azc Laren heeft de gemeentebestuurder nog wel een naar gevoel. ,,Dat is echt dramatisch verlopen. Het COA had uiteraard eerst met de regio moeten overleggen.’’ Het opvangorgaan heeft besloten de stekker uit het azc te trekken. Crailo moet per oktober leeg zijn. ,,Het is onverantwoord om op deze wijze te stoppen’’, vindt Smit.

Voor de opvang in De Nieuwe Harmonie is een bouwplan gemaakt. De begroting lijkt nu doorslaggevend te zijn. Zwagerman wil het bedrijfspand ombouwen, waardoor statushouders worden ingedeeld in tweepersoonskamers, verblijven voor vier personen en gezinskamers die onderdak bieden aan zes vluchtelingen met verblijfsstatus.

Bovendien worden de bewoners onderworpen aan een leer-, werktraject. De Bergse ondernemer wil statushouders in De Nieuwe Harmonie technisch scholen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.