Emoties over weghalen zwanen Laapersveld

Het vruchtbare zwanenpaar van Laapersveld.© archieffoto miedema

Henk Runhaar
Hilversum

In Hilversum lopen de emoties op over het besluit van de gemeente een agressief zwanengezin weg te laten halen uit park Laapersveld.

Het ging volgens de gemeente mis toen de mannetjeszwaan die al langer op het Laapersveld ’woont’, gezelschap kreeg van een vrouwtje. Het stel kreeg dit jaar vier jongen, waarvan er drie inmiddels zijn uitgegroeid tot serieuze, zij het nog bruingrijze exemplaren. Probleem is volgens de gemeente het ’erg agressieve’ gedrag van vaderzwaan. ,,Hij vecht de aanwezige familie ganzen letterlijk de vijver uit’’, schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden.

Hilversum heeft aan Hofganzen Ganzenbescherming Nederland advies gevraagd. Deze organisatie beheert in opdracht van de gemeente de ganzengemeenschap op Laapersveld en voorkomt dat er te veel ganzen komen. Het advies van Hofganzen luidt: het is noodzakelijk het zwanengezin uit de vijver te vangen en te herplaatsen. En wel bij stichting Akka’s Ganzenparadijs in het Drentse Dalen, waar ook Hofganzen zetelt. ,,Daar blijven de zwanen wonen in een prachtige parkachtige omgeving. De stichting vangt dieren op die met de dood zijn bedreigd of zonder optimale leefsituatie. In het opvangcentrum leven ganzen, zwanen, eenden, pauwen, kalkoenen en kippen.’’

Doe maar, besliste de gemeente. Deze week zou eigenaar Trigin Hof van het Ganzenparadijs de Hilversumse zwanen persoonlijk komen halen, maar dat is nog niet gebeurd. Binnenkort komt Hof alsnog, meldt een medewerker van de opvang desgevraagd.

Op sociale media is de zwanenkwestie een serieus dingetje geworden. Hilversumse zwanenfans stellen dat het Laapersveld al sinds 1920 zwanen heeft en verwijten de gemeente gebrek aan historisch besef. Deze krant meldde in juni dat de mannetjeszwaan die vorig jaar opdook de eerste in twintig jaar was op Laapersveld. Leerlingen van de nabijgelegen Gooise Praktijkschool ’regelden’ het vrouwtje.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.