Elke Ankevener op de schoolfoto, dat is ’t doel

Meester Molsbergen en (bijna) alle leerlingen van de openbare lagere school in 1947.

Meester Molsbergen en (bijna) alle leerlingen van de openbare lagere school in 1947.© foto collectie schoolfoto ankeveen

Ronald Frisart
Ankeveen

Ankeveen mag dan een dorp van beperkte omvang zijn, de ambitie kan er tot grote hoogte reiken. Bij het project ’Schoolfoto Ankeveen’ is dat zeker het geval. Zondag wordt in theater De Dillewijn de officiële aftrap gegeven.

Uiteindelijk moet het project uitmonden in een ongeveer 500 pagina’s dik prachtboek met zo veel mogelijk schoolfoto’s door de jaren, ja zelfs eeuwen heen. ,,Het streven is dat elke Ankevener zichzelf kan terugvinden in het boek’’, aldus de initiatiefnemers. Niet alle nu 1503 Ankeveners zijn in het dorp op school geweest natuurlijk, maar eenaantal vertrokken dorpelingen weer wel. Dat wil dus zeggen dat in het boek misschien wel 1500 verschillende kinderkoppies te zien zouden moeten zijn. Liefst voorzien van zo compleet mogelijke vermeldingen wie wie is.

Niet voor niets laat een van de drijvende krachten achter het project, Tiny Beemsterboer, desgevraagd weten dat het een project van lange adem is. Het zou zomaar drie jaar kunnen duren voor het boek ’Schoolleven in Ankeveen’ beschikbaar is, gebonden en voorzien van een harde kaft.

Honderden foto’s met beschrijvingen hebben de initiatiefnemers al, veel uit de nalatenschap van amateurhistoricus Jan Veenman. Maar ze zoeken meer, meer, meer. Daarom hopen ze dat zondag veel (oud-)dorpsgenoten naar De Dillewijn komen met schoolfoto’s en bijbehoren informatie. Het is immers een project vóór, maar evenzeer dóór de hele Ankeveense dorpsgemeenschap.

Zondag kunnen al vergaarde foto’s worden bekeken. Het oudste exemplaar stamt uit 1885! Ook wordt het project toegelicht en worden meegebrachte foto’s ingescand. Wie niet kan komen maar wel materiaal heeft, kan dat opsturen naar schoolfotoankeveen@gmail.com of naar Schoolboek Ankeveen, B. Ingellaan 4, 1244 PA Ankeveen. De bijeenkomst in De Dillewijn is zondag van 15 tot 17 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.