Bij herdenkingen in Baarn en Soest veel aandacht voor ervaringen uit de oorlog

Peter Schat
BaarnSoest

Hilversummer Piet Rubens (25) werd 23 april 1945 op de Peter van den Breemerweg doodgeschoten, door een Duits onderofficier. Op 4 mei bij de herdenking vertelden leerlingen Isa en Eveline van de 2e Van der Huchtschool over hem, als uitvloeisel van het project in hun groep 8 over de oorlog.

,,Duizenden mensen zijn door of in opdracht van de Duiters geëxecuteerd’’, droegen ze voor, na de kranslegging waaraan ook hun school deelnam. Net als het Griftland, waarvan drie leerlingen hun winnend gedicht over de oorlog en vrijheid declameerden. Tegen de achtergrond van het monument aan de Ir. Menkolaan, met kransen van tal van organisaties.

Het lijkt het jaar van de persoonlijke verhalen en drama’s uit de oorlog, getuige ook in Baarn de aandacht voor verzetsman Gerard van Vulpen. Die was tijdens de oorlog onder meer betrokken bij de liquidatie van een NSB’er die jacht maakte op onderduikers. De Baarnaar werd na verraad gearresteerd en is ergens begin 1945 in het concentratiekamp Bergen Belsen omgebracht. Zijn naam kwam pas vorige week op de plaquette van het oorlogsmonument, omdat zijn dood pas eind mei 1945 werd geregistreerd en de plaquette alleen namen van verzetsmensen die tijdens de oorlog omkwamen vermeldt. De gemeenteraad herstelde die omissie.

Gerard van Vulpen had in de oorlog, samen met Jan Karman - wel al op de plaquette - iemand geliquideerd die verzetsmensen en Joden aan de Duiters verraadde. Dat was een ambtenaar van de Crisis Controle Dienst. Karman zat daarna enige tijd ondergedoken in Het Duikje, de zelfgebouwde hut bij verpleeghuis Sint- Elisabeth in Lage Vuursche, waar meer mensen zich verborgen hielden voor de bezetter. De enige nog levende in Nederland uit die periode is Herman Münninghoff. Die kende Jan Karman en wist ook hoe moeilijk deze het had met die liquidatie. Karman werd al snel opgepakt en ter dood gebracht.

Münninghoff, die na vele jaren bisschop te zijn geweest in Indonesië alweer vele jaren in ons land woont, was gisteren een van de hoofdgasten op de herdenking op het Stationsplein. Hij legde een bloemstuk bij de plaquette van de verzetsstrijders. Maar ook waren er Canadezen. Zoals Roger Gentle, zoon van een Engelse bevrijder die trouwde met Willy Grootveld, dochter van de Baarnse verzetsman en tandarts Grootveld. De Engelse bevrijder kwam jarenlang met vrouw en vaak met kinderen naar de Baarnse herdenking op 4 mei, maar overleed in 2007, bij een herdenking in Venray, waar hij tijdens de oorlogswinter verbleef omdat de opmars was gestopt vanwege de mislukte slag om Arnhem. Zoon Roger droeg gisteravond het gedicht The Exhortation op, dat grote indruk maakte. Vooral de bij veel Canadezen bekende laatste regel ’we will remember them’, die door velen werd herhaald. Even na acht uur was er weer de jaarlijkse ’flypast’, een eresaluut vanuit de lucht.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.