Familie Lisman koopt Philipscomplex in Hilversum

pHILIPSCOMPLEX IN hILVERSUM-oOST. fOTO sTUDIO kASTERMANS/aLEXANDER mARKS

Ronald Frisart
Hilversum

De Nederlands/Belgische vastgoedfamilie Lisman is de nieuwe eigenaar van het voormalige Philipscomplex in Hilversum. Het is de bedoeling dat er, in overleg met de gemeente, woningbouw plaatsvindt. Dat blijkt uit een zoektocht bij het kadaster, in de handelsregisters in Nederland en op Curaçao en na raadpleging van bronnen in de vastgoedwereld.

Formeel is het Philipscomplex nu eigendom van Philipshof Residences BV, opgericht op 11 december jongstleden. Net als een hele kerstboom aan andere ondernemingen zetelt Philipshof Residences aan de Herengracht in Amsterdam.

Een zoektocht naar de uiteindelijke eigenaar van Philipshof Residences leidt via twee BV’s en een administratiekantoor naar Liframo Investments NV op Curaçao. Wie eigenaar is van Liframo onthult het Curaçaose handelsregister echter niet.

Directe eigenaar van Philipshof Residences (dus van het Philipscomplex in Hilversum) is echter Royal Properties Group Holding BV. Nemen we vanaf die vennootschap de afslag naar België, dan belanden we bij de Royal Properties Group in Brussel. Dit ruim veertig jaar oude bedrijf bezit vastgoed in België, Nederland, Duitsland, Polen, Slowakije en Frankrijk.

Het is eigendom van de van oorsprong Utrechtse familie Lisman. De 63-jarige pater familias Johannes Frederik (Jan) Lisman woont in Monaco. Tot 2007 was hij bestuurder van het Belgische beursfonds Cofinimmo. Zijn zoons Jan David, Gary en Michael werden in Antwerpen geboren. Volgens de Quote 500 was de familie in 2014 goed voor een vermogen van 165 miljoen euro. De familie ’verstopt haar knikkers op Curaçao’, aldus Quote.

’Heel snel’ om tafel

Namens Lisman/Philipshof Residences neemt de Veenendaalse projectontwikkelaar Borgvast de onwtikkeling van het voormalige Philipscomplex voor zijn rekening. Algemeen directeur Erwin Kerkhoff van Borgvast laat weten dat hij ’heel snel’ met de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger en een of meer ambtenaren om de tafel gaat voor een eerste overleg. Ook vertelt Kerkhoff dat hij noch iemand anders namens de familie Lisman ’in het voortraject’ heeft gesproken met de gemeente Hilversum.

Over wat nu de bedoeling is met het Philipscomplex kan hij op dit moment slechts zeggen dat ’we snel planvorming willen’. Ook geeft Kerfhoff aan dat Lisman/Royal Properties niet de kandidaat-koper is geweest die op 11 november tegen wethouder Jaeger zei de bestaande Philips-hoofdgebouwen te willen laten staan om er appartementen in te bouwen. Jaeger heeft nadien benadrukt dat het de bedoeling is dat de bestaande bebouwing wordt gesloopt. Desgevraagd laat Kerkhoff weten dat de nieuwe eigenaar dat ook wil. Nieuwbouw van woningen is het doel van de eigenaar, aldus Kerkhoff.

Over de koopprijs van het Philipscomplex wil hij niets zeggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.