Gooische Bierbrouwerij tapt eerste biertje van Hilversumse bodem

In acht ketels in Foodhall Mout kan de Gooische Bierbrouwerij 16.000 liter bier brouwen.© foto’s studio kastermans/leon dakkus

Susanne van Velzen
Hilversum

Na zeven jaar kwam gisteren de grote droom uit van de Gooische Bierbrouwerij. Het eerste biertje gebrouwen in hun eigen brouwerij vloeide uit de tap. Een glas Gooisch Goud, een onvervalste pilsener. Dat gebeurde in Foothall Mout op het Marktplein in Hilversum waar eigenaren Gijs Troost, Arjanneke van den Berg en Guido de Wit hun brouwerij runnen.

Gespannen volgt Gijs Troost de handelingen van de leverancier van de tapinstallatie. Zorgvuldig spuit de man een ontsmettingsmiddel op een slangetje voordat hij het aansluit op de grote chromen brouwtank.In zijn hand een ingenieus meetapparaat. Dit is het moment van de waarheid. Zitten er voldoende bubbels in het bier? ,,Zeker spannend”, zegt brouwer Arjanneke van den Berg van de Gooische Bierbrouwerij in Hilversum. Ze kijkt over de schouder van haar man Troost mee. ,,Als er teveel CO2 in zit krijg je alleen maar schuim. En te weinig is ook niet goed. Alleen als het goed is kunnen we het bier overhevelen naar de uitschenktanks boven de bar.”

De man lijkt de spanning op te voeren door zijn hand over het metertje te leggen. Er stroomt een kleine hoeveelheid bier in het apparaatje. Zodra het rode lampje uitspringt haalt hij zijn hand weg. ,,Even kijken, 4,75 gram koolzuur per liter. Mooi, prachtig zelfs. Dat is middenin de prik. Gefeliciteerd.” De brouwers kijken elkaar lachend aan. Missie geslaagd. De vierduizend liter Gooisch Blond kan de komende dagen uitgeschonken worden aan de gasten van Foodhall Mout.

Het is donderdagochtend tien uur. De brouwers zijn al uren in de weer om de brouwerij glimmend en blinkend te krijgen voor de officiële opening over zeven uur. Burgemeester Pieter Broertjes komt straks het eerste glas, op locatie gebrouwen bier, proeven.

Daarmee komt de droom die Hilversummers Gijs Troost en Arjanneke van den Berg zeven jaar geleden hadden uit. Ze waren in de zomer van 2010 met vrienden in Frankrijk op vakantie toen ze uitspraken ooit een eigen bierbrouwerij te willen beginnen.

Studententijd

Troost die in zijn studententijd al ervaring opdeed met hobbybrouwen legde thuis een minibrouwinstallatie aan en ging experimenteren met recepten. Het doel was steeds helder. Er moest een professionele brouwerij komen. En die staat er nu. Op de begane grond en in de kelder van Foodhall Mout op het Marktplein in Hilversum staan acht grote brouwtanks. Goed voor 16.000 liter bier. Het logo - hoe Goois wil je het hebben - een gouden chihuahua met vleugels.

De tanks zitten allemaal vol op dit moment, vertelt Troost in de kelder. Hij pakt een dikke slang en koppelt die aan de onderkant van een van de ketels. Het gist is in de tank naar beneden gezakt en wordt afgevoerd. Vandaag via het putje naar het riool, maar vaak ook gaat het naar bakker Matthijs Boon. ,,Het is gist met heel veel eiwitten, een natuurlijk product. Een keer per week komt hij een emmertje halen. Hij voedt er zijn zuurdesem mee. Ook het bierbostel, een overblijfsel van het brouwen, neemt hij mee. Daar maakt hij brood van. Daar zitten heel veel vezels en mineralen in.”

Als het bijna romige bezinksel uit de tank is gelopen, komt het mooiste moment. De eerste slok. En daar is het tijdstip van tien uur ook perfect voor. ,,Dan proef je het best, je smaakpapillen zijn nog niet verpest door koffie en andere dingen.”

Schuimlaagje

In een kleine plastic maatbeker laat Gijs Troost wat bier lopen. Licht van kleur, en met een mooi schuimlaagje. Hij ruikt, knikt tevreden. ,,Het ruikt fruitig, bijna banaanachtig.” Niet alleen de geur is oke, ook de smaak stemt Troost tevreden. ,,Heerlijk. Proef maar. Licht en fris. Nog wel wat weinig bubbels, maar dat komt goed.”

De brouwerij doet eerder denken aan een klinische zuivelfabriek dan aan een plek waar bier gemaakt wordt. Overal glimmende chromen ketels, metertjes en steriele slangen. Arjanneke van den Berg knikt: ,,Bierbrouwen is een professioneel vak. Dat willen we laten zien. Het is geen koperen keteltje op een eikenhouten tafeltje, zoals mensen nog weleens denken.”

Nostalgie

,,We gaan straks ook rondleidingen geven in de brouwerij en zo proberen om het vak te ontdoen van de geur van nostalgie. Het is gewoon een moderne fabriek. Wel een hele mooie.”

Inmiddels is ook dochter Kette Troost (18) gearriveerd. Ze is net geslaagd voor haar vwo-examen en gaat als brouwassistent aan de slag in de Gooische Bierbrouwerij. Ze heeft de smaak zo te pakken dat ze in september in Rotterdam op het ROC de brouwopleiding gaat volgen. Een gloednieuwe opleiding die het oude ambacht weer nieuw leven in moet blazen. ,,Ik wil uiteindelijk biologie gaan studeren maar zie dit als een mooie tussenfase.”

Eigenaren Troost en Van den Berg runnen de brouwerij in de praktijk. Hilversummer Guido de Wit is als zakelijk partner wat meer op de achtergrond. Zijn ogen gaan niet minder glimmen als hij over bier praat. Hij is er gek op. Trots kijkt hij in Mout om zich heen. Op de tap onder meer hun Gooisch Goud, Blond, Wit en Bock. De populaire Gooische Bubbel met champagnegist wordt alleen op fles verkocht.

,,Gooisch Goud is een pils dat we exclusief voor Mout maken. Dat is verreweg het meest verkochte biertje hier. Daarna volgt Blond, dan Wit. Hilversummers kunnen aardig drinken”, weet De Wit.

,,We hadden een schatting gemaakt van de hoeveelheid bier die gedronken zou worden. Het blijkt twee keer zoveel te zijn. Het is natuurlijk ook prachtig weer geweest. Het bier dat we brouwen is normaal minstens een jaar houdbaar, maar hier wordt zoveel gedronken, binnen vier weken is een tank leeg.” Lachend: ,,We hoeven niet bang te zijn dat het bederft.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.