Naarden soepeler bij zonnepanelen in vesting

Foto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Naarden

Bewoners van Naarden, ook die binnen de oude vesting wonen, kunnen voortaan makkelijker zonnepanelen op hun dak laten monteren. De gemeente versoepelt de regels.

Nu zonnepanelen om energie op te wekken steeds goedkoper, en dus populairder worden, kon ook Naarden niet achterblijven. Het praktische probleem is natuurlijk dat de historische vesting een beschermd stadsgezicht is, dat je niet zo maar kunt dichtkleien met deze zonnecollectoren. Binnen- en buitenlandse toeristen zouden dat niet waarderen.

,,Het was dan ook een flinke puzzel’’, legt wethouder Marleen Sanderse uit. ,,Enerzijds wil je als gemeente graag de duurzaamheid bevorderen en kiezen we voor alternatieve vormen van energie. Anderzijds hebben we te maken met de bijzondere monumentale gebouwen in Naarden-Vesting. Probeer daar meer eens een tussenweg in te vinden.’’

Kort door de bocht bestaat de nieuwe regeling voor zonnepanelen uit twee simpele regels, aangevuld met een hele rij van geboden en verboden.

De eerste regel bepaalt dat de oppervlakte aan zonnepanelen wordt uitgebreid tot maximaal vijftig procent van een dak. Zoveel ruimte is nodig, omdat bewoners meerdere panelen moeten kunnen plaatsen. Eén paneeltje neerzetten is namelijk financieel niet rendabel.

Tweede regel is dat de zonnepanelen vanaf de openbare weg niet zichtbaar mogen zijn. In de praktijk betekent het dat deze collectoren meestal aan de achterkant van een huis of gebouw moeten komen. Met de openbare weg worden overigens de gewone straten bedoeld. Wie over de hoge vestingwallen rond Naarden loopt zal dus in de toekomst wel zonnepanelen zien.

De gemeente maakt zich geen zorgen over een wildgroei aan panelen. De welstandsregels en regels voor beschermde monumenten bieden genoeg mogelijkheden om te sturen. Zo zijn panelen op daken die gedekt zijn met leien, koper, losanges of een andere zeldzame dakbedekking niet toegestaan. Ook een dak dat een prominent onderdeel is van de architectuur blijft taboe. Collectoren mogen niet in een hoek ten opzichte van het dakoppervlak worden aangebracht. Pannen mogen niet worden verwijderd.

De nieuwe maatregel geldt voor de gehele gemeente Naarden, dus ook voor de gebieden buiten de vesting. In de praktijk zullen bewoners van veel straten buiten de vesting weinig van deze verandering merken. Hun woning bevindt zich niet in een beschermd stadsgezicht en waren al vergunningsvrij.

Naarden verwacht dat dankzij deze nieuwe regeling, waarbij is gekeken naar ervaringen in onder meer Amsterdam, er meer mensen uit de vesting een aanvraag zullen doen. In het verleden is er weleens door bewoners om een vergunning gevraagd, maar die werd soms afgewezen. De gemeente gaat deze mensen opnieuw benaderen en vragen of zij nog steeds de wens hebben om de panelen op hun dak te plaatsen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.