Eerste Hilversumse baby van 2017 [video]

Aangezien veel kinderen tegenwoordig in Tergooi Blaricum ter wereld komen, waren Kristel van Hooren en Bjørn Ciggaar de eerste van Hilverum met Doris.

Aangezien veel kinderen tegenwoordig in Tergooi Blaricum ter wereld komen, waren Kristel van Hooren en Bjørn Ciggaar de eerste van Hilverum met Doris.© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

1 / 4
Annemarie de Jong
Hilversum

Roze slingers voor het raam en een ooievaar met zijn kop door het glas. Nieuw leven in de Professor Poelsstraat. Het eerste in 2017.

Binnen ligt Doris relaxed bij Kristel van Hooren (29) aan de borst. Geboren op nieuwjaarsdag, de allereerste Hilversumse baby van 2017. ,,Leuk! Iedereen is vrij. Heeft ze op haar verjaardag altijd mensen over de vloer”, zegt de kersverse moeder, die tweede kerstdag al was uitgerekend.

Doris is klaar met drinken. Hond Luca komt even snuffelen. ,,Kom maar”, zegt Bjørn Ciggaar (36). Hij drukt zijn dochtertje zacht tegen zich aan. ,,Onze verloskundige dacht al dat ze de eerste baby van Hilversum in het nieuwe jaar zou zijn, omdat dit een thuisbevalling was. Voor een bevalling in het ziekenhuis moet je naar Blaricum.”

Bij de burgerlijke stand kreeg hij op 2 januari de bevestiging dat Doris de primeur had. ,,’Gaan jullie nu een taart bakken?’, vroeg ik. Maar dat doen ze niet in Hilversum.” De trotse vader meldt de geboorte op de populaire Facebookpagina ’Je bent een Hilversummer als’. ,,We hebben al ruim driehonderd likes en lieve reacties. Overweldigend. Gaat allemaal in haar plakboek. Nieuwjaarsdag is voortaan Doris-day!”

Ondertussen zet kraamhulp Daphne Schrikker beschuit met roze muisjes op tafel. ,,Een buurvrouw stond voor het raam te zwaaien. Ik heb gezegd dat alles goed gaat”, vertelt ze. Kristel straalt. Ze kijkt terug op een ’ontspannen bevalling’ van 6,5 uur. ,,Omdat het in mijn eigen omgeving gebeurde. Mijn moeder was er ook bij, heel vertrouwd. Daar ben ik bevallen, op een baarkruk”, wijst ze naar een plek voor de tv. De slaapkamer boven was vanwege de steile trap geen optie. ,,Stel dat je halsoverkop toch naar het ziekenhuis moet.” Thuis bevallen wordt zeldzamer, beseft Kristel. ,,Maar ik had een goede zwangerschap, zonder complicaties. Mijn oma heeft als verloskundige wel drieduizend thuisbevallingen gedaan. Ook tweelingen en stuitliggingen. Als het zo vaak is gebeurd, waarom zou ik het dan niet thuis doen? In een ziekenhuis voel je je toch meer een patiënt. Nu heb ik twee paracetamol genomen, dat is alles.”

Internationaal

Vertedering als hun meisje niest. ,,Ze is goed gelukt, hè!” Doris is niet vernoemd. ,,We vonden het gewoon een stoere naam die je niet vaak hoort. En nog internationaal ook.”

Ze slaapt in een ledikantje uit 1952, gebouwd door Kristels opa. ,,Daar hebben mijn moeder, tantes en ikzelf ook nog in gelegen.” Het is opgeknapt, opnieuw gestoffeerd en Kristel schilderde er zelf tekeningen van Fiep Westendorp op. ,,We zijn best creatief, ja.” Het stel verhuisde 2,5 jaar geleden van Zeist naar Hilversum. ,,Lekker centraal.” Bjørn Ciggaar blijft als docent ’maatschappelijke zorg’ aan het MBO Utrecht straks twee dagen thuis voor Doris, en orthopedagoog Kristel van Hooren ook een dag. ,,Ik draai mijn hand niet om voor een luiertje”, lacht hij. ,,Als begeleider in de gehandicaptenzorg heb ik jongens van tachtig kilo verschoond.”

Ook de opa’s en oma hebben zich al gemeld als babysit. ,,Mijn ouders verhuizen zelfs van Waalwijk naar Bussum”, zegt Bjørn.

Karakter

Hun leven staat in het teken van Doris. ,,Je hebt amper tijd om te koken en te eten. Soms neemt kraamvisite een maaltijd mee, dat is wel super hoor”, zegt Bjørn.

Hij straalt. ,,Ik had alles, dacht ik. Een geweldige vrouw, mooi huis en een leuke baan. Maar ik ben nu nog duizend keer gelukkiger. Je hoort wel dat een baby je hele leven verandert. Zal wel, dacht ik dan. Klinkt vast soft, maar het is nog veel leuker dan ik dacht.” Doris krijgt een kusje. ,,Ze heeft het karakter van haar moeder. Een sterke meid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.