’Onderzoek vervuiling Westdijk Bunschoten deugt niet’

De vervuiling begint vlakbij de bebouwde kom van Spaklenburg, met woningen en een school.© Caspar Huurdeman

Hans van Keken
Bunschoten

Het onderzoek dat het waterschap liet doen naar de 125.000 ton zwaar vervuilde grond van de Westdijk bij Bunschoten deugt niet.

Dat stelt de leverancier van de grond, international ATM uit Moerdijk, desgevraagd. De afvalverwerker reageert daarmee op de publiciteit rond de Westdijk, die in opdracht van het waterschap de afgelopen jaren verbreed is. De 2,5 kilometer lange dijk moet opnieuw verbreed, of mogelijk ingepakt, omdat de gebruikte grond vervuild is. Maar de afvalverwerker ziet dat totaal anders. Kortom, de stellingen worden betrokken in de vraag wie opdraait voor de miljoenen kostende aanpak van de dijk.

’Voldoet aan eisen’

,,De geleverde grond voldoet aan alle eisen”, aldus ATM, bepaald geen kleine jongen in de afvalwereld en grondhandel. Ook stelt het bedrijf dat het onderliggende onderzoek dat het waterschap afgelopen jaar heeft laten doen naar de dijk niet goed is. ,,Het voldoet niet aan de vereiste, in de wet verankerde kwaliteit”, aldus ATM. Heemraad Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe laat die uitlatingen voor rekening van de afvalverwerker. ,,Wij gaan niet in de media hierop reageren. Maar dat dit gebeurt is voorspelbaar”, vindt hij.

Ook onderzoeker Fons Smolders van Bureau BWare uit Nijmegen, een van de auteurs van het lijvige rapport over de vervuolking van de dijk, gaat niet in op aantijgingen. Hij benadrukt dat het onderzoek zich vooral toespitste op de gevolgen voor het milieu van het gebruik van deze grond. Deze is in een oven door verhitting van bepaalde verontreinigingen ontdaan (thermisch gereinigd). Dan kan nog andere vervuiling in zitten, zo wijst het rapport van onder meer Smolders uit.

Sulfaten

Een van de grootste boosdoeners is volgens Smolders de extreem hoge concentratie sulfaat in de thermisch gereinigde grond, tot 70 keer meer dan toegestaan. Dat is iets wat in de certificering van de grond geen enkele rol speelt. ,,Dan mag die grond wel voldoen aan een certificaat, maar dat zegt dan dus helemaal niets over andere zwaar vervuilende stoffen. Zoals dus sulfaten, maar ook natrium en chlorides. Die zijn hier allemaal in de sloot en het milieu terecht gekomen.” Het meest alarmerende aan het gebruik van deze grond is volgens Smolders dat het certificaat dus schade aan het milieu op geen enkele manier lijkt uit te sluiten. ,,Wie weet gebeurt dit op wel meer plekken in het land. En hebben we het nu toevallig gemerkt door de dood geboren kalfjes.”

Het waterschap veegt intussen zijn stoepje schoon. ,,Wij hebben op basis van een zorgvuldige selectie een contract gesloten met de aannemer. Die heeft binnen de kaders die we stelden deze grond toegepast”, aldus woordvoerster Sanne Schroo. Dat is overigens in nauw overleg met het waterschap gebeurd, benadrukte heemraad Ter Maten eerder al. Dat koos juist vanuit een oogpunt van recycling voor grond uit verbrandingsovens. Het wachten is volgens Schroo nu op bevindingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.