’Ik leef toch liever in de oude tijd’

Veel bezoekers bij Dag van het Werkpaard. Boeren ploegen de grond in de brandende zon.© Foto’s Studio Kastermans/Leon Dakkus

Kinderen demonstreren hoe vrouwen vroeger wasten.

1 / 2
Nina Menke
Blaricum

Bij aankomst aan de Noolseweg in Blaricum blijkt al dat er iets bijzonders plaatsvindt. Er wapperen oma-onderbroeken aan de lijn. Zondag werd er de Dag van het Werkpaard gehouden.

Voor één dag keert Blaricum honderd jaar terug in de tijd. De omroeper zegt: „Mies, wil je met me in de bedstee? Nou ze reageert niet enthousiast.” Twee tieners dorsen graan. Het zweet breekt hen uit. Een bezoeker roept: „Wat goed dat jullie dat de jeugd leren.” Hilversumse Elly Bausewein (72) is voor de vijfde keer op het Blaricumse feest. „Mijn man vindt het geweldig. Anders had ik wel een keer overgeslagen.” Haar man is inmiddels doorgelopen. Hij bekijkt aandachtig de ouderwetse taferelen. „Het nostalgische spreekt me aan. Vooral de school. De leesplankjes Aap, Noot, Mies zijn herkenbaar.”

Even verderop is inderdaad een school nagebouwd. Margriet de Jong heeft zich in een nonnenpak gehesen en speelt voor leerkracht. Kinderen dragen houten tassen met hun lei. „Eerst richten wij ons tot God, kinderen. Wij bidden voor onze vaders en moeders die vandaag hard moeten ploegen op het land.” Publiek lacht. „Geweldig.”

Fay (10) vindt de school ’super leuk’. „In 2013 en 2014 speelde ik mee als leerling.” Het grootste verschil tussen nu en vroeger vindt Fay ’de klompen’. „En we leren nu Ik, Maan, Vis en vroeger leerden ze Aap, Noot, Mies. Het lijkt me leuk in die tijd te leven. Ze waren wel strenger. Dat is goed, maar nu mag je zelf je kleding kiezen en dat vind ik ook leuk.” Jacco (12) had wel in die tijd willen leven. „Het schrijven met een krijtje is echt leuk. En klompen dragen. Zit best lekker.” Zonder telefoon kan de twaalfjarige best. „Maar niet te lang. Maar vroeger hadden ze die niet.” Zijn vriend Dave (13) heeft het naar zijn zin. „Leuk te kijken hoe het vroeger ging. En je ontmoet veel mensen.” De activiteit ’boom slepen’ vinden de jongens het leukste.

Kegelen, kastanjes werpen en sjoelen. Maxime staat met haar moeder Isabel bij een sjoelbak. „Ik sjoelde vroeger ook, maar Maxime kent het niet.” „Wel hoor”, zegt ze snel. Ze wonen in Den Haag, maar de ouders van Isabel wonen in Blaricum. „Daarom gaan we elk jaar naar het ouderwetse dorp. Maxime: „Ik leef liever in de oude tijd. Het was vroeger gezelliger.”

Bij de kruidenier is het druk. Persil, Crack Free en Talkpoeder. Planken vol met ouderwetse artikelen. Marieke Ton is eigenaar van het winkeltje. „Mensen waarderen het erg. Ze herkennen veel spullen van vroeger. Meestal hebben we een omzet van twintig euro. Daar drinken we dan wat van met het personeel. We gaan dus niet lallend naar huis. Te weinig geld.”

Bezoeker Carla Roosen (79) heeft ook nog oude blikken thuis staan. „Ik gebruik er nog één voor toastjes. Ik heb ze allemaal van mijn ouders gekregen.” Roosen herkent veel uit haar jeugd. „De bolderkar en de snoepjes natuurlijk. Kaneelstokjes, zoethout en zwart-wit zakjes. Bij de nagebootste ’wasserette’ staat Lisa (6). Ze is onder de indruk. „Mijn moeder werkt niet zo hard. Vroeger moesten ze jurken schrobben en strijkbouten opwarmen. Mama gooit alles in de machine.” Lynn (11) vindt het saai. „Ik ga liever computeren.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.