Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Hilversummer Van der Kolk (rechts) is totaal verrast dat hij een lintje krijgt.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

De koning deelt ze uit, maar het opspelden van koninklijke onderscheidingen is in de regel de taak van de burgemeester. In tal van raadhuizen in den lande, andere plekken of soms ook bij de mensen thuis, zijn donderdag, de dag voor Koningsdag, de lintjes uitgereikt. Lid in de orde van Oranje-Nassau het vaakst. In navolgend overzicht wordt dat niet gemeld, alleen als men tot officier of ridder onderscheiden is.

Baarn

E.W. van der Ent (Eric, 52) is in 2001 begonnen met genealogische onderzoeken en het indexeren van begraafplaatsen in Baarn en omgeving. Met deze gegevens kon hij regelmatig mensen uit Baarn en omgeving helpen met het maken van hun familiestamboom. In een aantal jaren waren de bestanden zo groot geworden dat Van der Ent deze graag digitaal beschikbaar wilde stellen. Hij bouwde de website www.groenegraf.nl in 2005. Naast de vele boeken en publicaties die Van der Ent heeft geschreven en uitgegeven, zorgt hij iedere twee weken voor een mooi verhaal over oud-Baarn in een wissellijst in een Baarns restaurant en geeft hij regelmatig lezingen.

Mevrouw A.A.M. Zwanikken (Alma, 49) heeft zich de afgelopen 29 jaar onvermoeibaar ingezet voor Scoutinggroep Ernst van Kempen in Baarn en haar leden. Ze is in 1988 begonnen als leiding bij de speltak welpen. Het merendeel van de huidige leidinggevenden bij de Ernst van Kempengroep is zelf welp dan wel scout geweest met mevrouw Zwanikken als teamleidster.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Layachi (of Leo) Bel Hadje is in zijn nopjes met de koninklijke onderscheiding.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

L. Bel Hadj (Layachi of Leo, 64) is al tientallen jaren als vrijwilliger zeer actief in Baarn en ook daarbuiten. Onder andere als chauffeur op de Collonebus voor zowel evenementen als ritten voor verzorgingshuizen, en hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Colonnebus. Ook is Bel Hadj hulpverlener bij zeer uiteenlopende evenementen, zowel plaatselijk als landelijk, zoals bij Koningsdag, bloedprikken bij Sanquin, bij de Nijmeegse vierdaagse en de Veteranendag in Wageningen.

P.C. Mellenberg (Peter, 62) is vanaf 1974 werkzaam bij de Politie Amsterdam. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel uitzonderlijke incidenten meegemaakt, waarbij zijn karakter en moed getoond werden. Hij is bij diverse schietincidenten bij aanhoudingen van zware criminelen betrokken geweest en hierbij enkele keren gewond geraakt. Ook heeft hij meegemaakt dat een collega tijdens een actie is overleden. In 1983 heeft hij het eerste zelfhulpteam opgericht, welke uiteindelijk heeft geleid tot nationale veranderingen bij de politie. Mellenberg is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw L.W. Sitters-de Jongh (Liesbeth, 64) stond meer dan dertig jaar geleden samen met enkele andere vrijwilligers aan de wieg van de Speel-o-theek in Baarn. Twee jaar geleden leek het erop dat de Speel-O-Theek haar deuren vanwege de financiële situatie zou moeten sluiten, maar mede dankzij haar positieve instelling en zoektocht naar sponsoren kon men toch doorgaan met de activiteiten. Daarnaast is mevrouw Sitters-de Jongh al jaren actief voor de Baarnsche Atletiek Vereniging, BAV.

Blaricum

Drie Blaricummers werden ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Drie ridders in Blaricum rondom burgemeester De Zwart. Links Keune, De Ruiter en rechts Kahn. foto studio kastermans
© foto studio kastermans

P.S. (Paul) Cohn (1962) is sinds 1986 directeur van het in 1937 opgerichte familiebedrijf Roba Metals BV. Dit Nederlandse, onafhankelijke familiebedrijf levert wereldwijd staal, RVS, aluminium en andere non-ferro halffabrikaten. Onder leiding van Cohn is het bedrijf uitgegroeid tot internationale speler in de metaalsector. Hiermee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. Duurzaam ondernemerschap en een bedrijf dat economisch en maatschappelijk van toegevoegde waarde is, zijn belangrijke uitgangspunten voor Cohn. Hij is in zijn vrije tijd te vinden bij de Blaricumse Voetbalvereniging BVV’31. Als vrijwilliger verzorgt hij de communicatie en regelt tal van zaken voor verschillende team en is hij grensrechter.

Ook ridder werd G. (George) Keune (1929) is president-directeur van Keune Haircosmetics BV. Onder leiding van Keune is het bedrijf wereldwijd ontwikkeld tot een begrip onder de kappers. De producten van Keune worden naar 76 landen geëxporteerd en het bedrijf is nog steeds groeiend en innovatief. Door de visie van Keune zijn de arbeidsplaatsen in Nederland behouden gebleven en niet verplaatst.

Daarmee is Keune Haircosmetics een van de grootste werkgevers van Soest, maar ook buiten de landsgrenzen biedt Keune ruime werkgelegenheid. De heer Keune heeft veel aandacht voor zijn medewerkers. Hij biedt een luisterend oor, toont persoonlijke belangstelling en steunt hen waar nodig. Ook kijkt hij naar de werkomstandigheden en verbetert die waar het kan. Uit principieel oogpunt wil Keune geen gebruik maken van dierenproeven. Ondanks de grote markt voor cosmeticaproducten in China, heeft hij besloten om geen Keune producten naar China te exporteren omdat dat dierenproeven in de land verplicht zijn.

De derde en laatste ridder te Blaricum is A.C.M. (Bert) Ruiter (1946). Hij verdiende als muzikant zijn sporen in het vak. Hij speelde als basgitarist in The Caps, Fullhouse, een beleidingsgroep van Herman van Veen, de Jay-Jays, Focus en Earth & Fire. Maar hij heeft ook een missie: het opkomen voor de rechten van uitvoerend kunstenaars. Voor auteurs, componisten en uitgevers waren rechten via de Auteurswet al lang goed gewaarborgd, maar voor producenten en uitvoerend kunstenaars niet. Om de rechten van uitvoerend kunstenaars te realiseren, was de Ruiter in 1985 medeoprichter BV Pop: een belangenvereniging voor Nederlandse popmusici.

De Bilt, Maartensdijk

Mevrouw H. Uittenbosch-Dijkstra zet zich in voor volleybalvereniging Salvo.

Mevrouw A.E. van Dam–van Voorst zet zich in bij de Parkinson Vereniging. Zij lijdt zelf ook aan deze ziekte en is wegens haar ziekte niet meer in staat vrijwilligerstaken te verrichten.

B.E. Feijtes werd ridder in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn werk voor MMHC Voordaan, de landelijke stichting Vrienden van de Kindertelefoon en hockeyschool Hockeyplezier.

Eemnes

E. (Evert) Bor (1960) werd ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij is scout in hart en nieren. Begin jaren negentig trad hij toe tot Scoutinggroep Tymen de Sayer in Blaricum. Naast zijn toewijding aan de lokale scouting, is Bor ook landelijk actief. Zo was hij een lange reeks van jaren voorzitter van projectteams voor Nationale Jamborees, Nationale Waterkampen en Scout-Ins; grootschalige, meerdaagse evenementen met duizenden deelnemers en honderden vrijwilligers. In 2010 had Bor een zeer actieve rol in het organisatieteam 100 jaar Scouting Nederland en was hij voorzitter van de projectteams Regiospel Bever en Regiospel Welpen.

Mevrouw M.T. (Mary) van der Schaal-de Valk (1933) is actief voor de Historische Kringen van Eemnes en Laren en legt een grote maatschappelijke betrokkenheid in het algemeen aan de dag. Zij geeft al sinds 1970 schilderlessen aan beginnende en geoefende kunstenaars. Daarnaast heeft ze zich jarenlang ingezet als bestuurslid van de Historische Kring Eemnes. Ze heeft er diverse prachtige tentoonstellingen samengesteld en georganiseerd. Tegenwoordig helpt ze nog met het inrichten ervan. Verder is mevrouw Van der Schaal-de Valk zeer proactief lid van het Gehandicapten Platform en is ze secretaris van de Ouderenbond Eemnes.

Mevrouw O.W.G. (Olga) Fakkeldij-van Amersfoort (1955) zet zich al van jongs af aan voor de samenleving in. Mevrouw Fakkeldij-Van Amersfoort werd op 18-jarige leeftijd lid van de scoutinggroep St. Paulus in Hilversum. Ruim negen jaar was ze akela, maar ook secretaris. In 1977 werd ze vrijwilliger bij Sherpa, een instelling waar mensen met een beperking worden ondersteund op het gebied van wonen, werken, leren en ontwikkelen en vrije tijd. Hier werkte ze 12 uur per week tot ze in 2001 een betaalde aanstelling kreeg als coördinator vrijwilligerswerk. Daarnaast bleef ze mantelzorg verlenen aan een Sherpabewoner. Sinds 2008 is ze voorzitter van de werkgroep Pax Kinderhulp.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Vreugde in Eemnes, in dit geval rondom Jos Willink en zijn koninklijke onderscheiding.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

J.B.G.T. (Jos) Willink (1950) zet zich in voor Pax Kinderhulp Eemnes en de kerkgemeenschap. Bij de oprichting van de werkgroep Pax Kinderhulp Eemnes in 1989 zijn Willink en zijn vrouw gastoudergezin geworden. Tien vakanties hebben zij Poolse en Armeense kinderen bij hen thuis opgevangen. Ook was Willink meteen vanaf het begin penningmeester. In die hoedanigheid vergadert hij met het landelijke bestuur van Pax Kinderhulp en verzorgt hij de afhandeling van de sponsoring. Ook helpt hij bij de diverse geldinzamelingsacties. Daarnaast is Willink sinds 2006 lid van het kerkbestuur/locatieraad van de RK H. Nicolaaskerk in Eemnes en belast met gebouwenbeheer.

J. (Hans) van Gelder (1944) zet zich in voor het maandelijkse kerkblad Onderweg en de verschillende uitgaven van de Historische Kring Eemnes. Van Gelder verzorgt sinds 1983 de redactie en opmaak van het regionale kerkblad Onderweg. Gedurende 25 jaar heeft hij dit werk met veel toewijding verricht, totdat de mantelzorg voor zijn vrouw zijn volle aandacht nodig had. Sinds 2016 heeft hij dit werk weer opgepakt. Daarnaast heeft Van Gelder ruim zeven jaar de redactie gedaan van de regionale uitgave van Stichting Tussen Vecht en Eem.

Gooise Meren

Twaalf inwoners van Gooise Meren en een van Huizen ontvingen een onderscheiding uit handen van burgemeester Han ter Heegde. Die laatste betreft Jan van Tuin. Daarmee wordt afgeweken van het gebruik dat de onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester van de gemeente waar de gedecoreerde woonachtig is. Dat komt omdat Van Tuin (84) zijn onderscheiding dankt aan zijn langdurige vrijwillige inzet voor de Grote Kerk van Naarden en de Vereniging Vestingstad Naarden. De Grote Kerk is ook nog eens de plek waar de onderscheidingen worden uitgereikt. Een bijzonderheid dit jaar is verder dat er koninklijke onderscheidingen is toegekend aan een echtpaar.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Groepsfoto van de twaalf gedecoreerden uit Gooise Meren en een uit Huizen rondom burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Mevrouw Lea de Graaf-Kolk (70, Bussum) zette zich jarenlang in voor de Avond4Daagse Bussum-Naarden, Stichting Kindertuinen Bussum en de Imkervereniging Bussum.

Paul Hartong (60, Naarden) zette zich jarenlang vrijwillig in voor carnavalsvereniging De Vestingnarren.

Mevrouw Anja Huijser-Hilbert (65, Bussum), zet zich in voor de GSRS (Gooise Sport en Recreatiestichting voor mensen met een verstandelijke beperking), de Onderwater Sport Vereniging Hilversum en de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Jan Kippersluis (78, Bussum) is al jarenlang betrokken bij de Bussumse Biljartvereniging Badhuis, voetbalclub BFC en voetbalvereniging Bussum.

Mevrouw Anita Kok-Custers (63, Bussum), zet zich in voor de Stichting Kinderen in Nood.

Mevrouw Marry Leenhoven (80, Muiden), zet zich in voor de Muider Bridgeclub ’88 en de Muider IJsclub Eendracht.

Mevrouw Aafke Mulder-Schuurman (81, Bussum) zet zich jarenlang in voor de Protestantse Gemeente Bussum en het Reumafonds.

Henk Oostenrijk (79, Naarden) zich zich in voor de Grote Kerk Naarden en voor de Protestantse Gemeente Naarden.

Mevrouw Greet Oostenrijk-Vissers (76, Naarden) zette zich jarenlang in voor de Grote Kerk Naarden en voor de Protestantse Gemeente Naarden.

Leo Ruiter (63, Muiderberg) zet zich al jaren vrijwillig in voor vogelvereniging De Kwartel en de RK Parochie van Levend Water.

Mevrouw Olga Troelstra-Bakker (78, Muiderberg), zet zich jarenlang in voor Kerk aan Zee (Muiderberg), verzorgingshuis Florisberg, kamerorkest De Muziekkring en de Vereniging van oud-leden van dispuut GEMMA. Daarnaast is zij al vele jaren mantelzorger.

Niels Udo (68, Naarden) zet zich jarenlang in voor Fotofestival Naarden, de Stichting Stedenband Naarden - Uherský Brod, het Nederlands Vestingmuseum, Vestingvaart Naarden en de Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent.

Hilversum

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Hilversummer Van Aken is door burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum een lintje opgespeld.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Maarten van Aken (72) is dè koster van de St. Vitus en de man voor-, achter- en naast pastoor Jules Dresmé. Nadat heel Nederland, en Hilversum in het bijzonder, in 2014 werd geconfronteerd met de vreselijke MH-17 ramp, heeft iedereen veel steun en troost gevonden in de St. Vitus. Als koster heeeft hij alles gedaan om hulp en ondersteuning te bieden. Vanwege zijn werkzaamheden bij de Dienst Wegverkeer is hij in Den Haag gaan wonen, de betrokkenheid en de inzet voor de St. Vitus bleef onverminderd. Hij bleef enkele malen per week naar Hilversum komen.

Teus Anbeek (73) zet zich al vele jaren in als vrijwilliger op verschillende fronten, bijvoorbeeld bij wijkcentrum en speeltuin De Zoutkeet. Ook woonzorgcentrum Amaris Zuiderheide kan op zijn inzet rekenen als chauffeur op de bewonersbus en helper bij activiteiten.

Herman van der Klok (52) is in het dagelijks leven chauffeur/medewerker van de Regionale Ambulancedienst Gooi en Vechtstreek. Ondanks deze zware functie en onregelmatige werktijden ziet hij kans om zich vele uren per week in te zetten ten behoeve van de Protestantse Kerk in Hilversum, in het bijzonder bij het gemeenteleven van Hervormde wijkgemeente Centrum.

John Posthouwer is 67 en bijna zestig jaar lid van respectievelijk Jong Beatrix, Tamboer en Pijperkorps Beatrix, de Beatrix Band, Beatrix Drum & Bugle Corps en Beatrix Brass.

Ada Karman–van der Vliet is 71 en al 54 jaar werkt zij voor Reymerink en is ze verantwoordelijk voor de boekhouding. Van pensionering heb zij nog nooit gehoord. De pensioengerechtigde leeftijd wordt jaarlijks bijgesteld, maar zij heeft vast een voorschot hierop genomen. Eénenzeventig jaar jong en nog altijd werkzaam bij Reymerink. Dat komt niet vaak voor. Zij is ook vrijwilliger bij Egelbescherming Nederland en de stichting Eekhoorn en zijn Vrienden.

Jaap van Waveren is 69 en een bevlogen muzikant die zich op alle fronten met hart en ziel inzet voor de (amateur) muziekkorpsen. Op respectievelijk uitvoerend niveau als lid van de Beatrix Band, op bestuursniveau als bestuurslid van Beatrix Drum & Bugle Corps tot bestuurslid op landelijk niveau als bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisaties (KNMO). Op plaatselijk niveau bracht hij mede het Beatrix Drum & Bugle Corps tot grote hoogten, zowel nationaal als internationaal. Van Waveren is ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Henk Zomer (88) is vanaf 1988 vrijwilliger voor de veteranen van het Regiment Huzaren van Boreel. Hij was destijds stormpionier en behoorde tot één van de kartrekkers binnen het zelfstandig verkenningseskadron 43, dat van midden 1949 tot midden 1951 naar toenmalig Nederlands Indië werd gestuurd. Voor deze veteranen organiseerde – en begeleidde hij een jaarlijkse reünie en fietstocht. Verder was hij actief bij het Fietsgilde en als vrijwilliger voor de woonzorgcentra Emtinckhof en Beukenhof in Loosdrecht.

Huizen

Mevrouw Emma Rädecker-Jacobs heeft zich van 1972 tot heden ingezet als toeziend voogd voor diverse familieleden, als vrijwilliger bij de Joodse gemeente Bussum, als penningmeester en vrijwilliger van de Stichting Women’s International Zionist Organization en als lid van de raad van toezicht van het Joods Maatschappelijk Werk te Amsterdam.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Gedecoreerden in Huizen
© Gemeente Huizen

Mevrouw Janny Bakker-Klein heeft vanaf 2005 tot heden diverse functies bekleed bij het CDA. Zij heeft zich van 1983 tot heden ingezet als vrijwilliger en voorzitter bij Amnesty International, afdeling Huizen, als medeoprichtster en vrijwilliger van de Stichting Kerk en Vluchteling Huizen, als lid, voorzitter en penningmeester van de Rotary Huizen Gooimeer, als voorzitter van cultureel centrum De Engel, als adviseur van de Nierstichting Nederland en als jobmaatje bij de Stichting ReconnAct in Huizen.

Wouter Jan Bastiaan Nugteren heeft vanaf 1985 tot heden als vrijwilliger diverse functies bekleed bij het Goois Natuurreservaat en het Speelbos, als vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Gooi en Omstreken en als beheerder van de Gooise Heemtuin.

Laren

Mevrouw E.A.J.H. (Bep) Melssen-van Bergen (1939) zet zich sinds 1973 in voor de medemens op allerlei terreinen van de maatschappelijke zorg. Zij was van 1973 tot 2000 lid van de bezoekgroep van de RK Parochie Huizen/Blaricum-Bijvanck. Ze was een grote steun en toeverlaat voor de pastors. En nu, op 79e jarige leeftijd, helpt ze nog wekelijks in het winkeltje van Theodotion.

C.C. (Kelly) Lam (1958) zet zich sinds lange tijd in voor de integratie en belangenbehartiging van Nederlanders met een Chinese afkomst. De Chinese Vereniging Fa Yin, een maatschappelijke organisatie voor Chinezen in Nederland, richtte in 1979 de eerste Chinese school op in Amsterdam. Sinds 2001 is Lam zowel bij de vereniging als de school in diverse functies actief geweest. Hij is er nu voorzitter. Ook is Lam erevoorzitter van een zaterdagschool die is uitgegroeid tot een van de grootste Chinese scholen in Nederland: de Stichting Dan Hua Culture & Education Center.

R.S. (René) Kahn (1954) wordt benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote verdiensten als psychiater, opleider, wetenschappelijk onderzoeker, weldoener en pleitbezorger van de goede zorg aan psychiatrische patiënten. Zijn onderzoek heeft veel bijgedragen aan de huidige inzichten omtrent schizofrenie. Mede door hem zijn 108 risicogenen voor het ontstaan van schizofrenie op een rij gezet.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Een lintje voor Laarder Timo Smit.
© Studio Kastermans/Alexander Marks

T.A.B. (Timo) Smit (1949) wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn activiteiten voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en zijn vrijwilligerswerkzaamheden op vele gebieden. De heer Smit was van 1995 tot 2001 bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Als voorzitter (vanaf 1998) realiseerde hij zich dat het digitale tijdperk nieuwe eisen stelde. Veel makelaars zagen het niet zitten, maar Smit nam toch het initiatief en gooide de woningmarkt open. Funda betekende een doorbraak. In 2013 werd Smit politiek actief. Tot 2018 was hij fractievoorzitter van de Larense lokale politieke partij Larens Behoud. Tegenwoordig is hij bestuurslid van de Historische Kring Laren.

Soest

Van 1967 tot 2002 was T. Koelewijn algemeen directeur en mede-eigenaar van drukkerij Atlas Soest. Maar na zijn pensionering besloot hij zich op een heel andere manier in te gaan zetten voor de samenleving. De partij Soest2002 ontstond, zoals de naam al zegt, in 2002, toen een aantal verontruste Soesters de handen ineensloeg en besloot hun overtuigingen over de toekomst van de gemeente in een lokale politieke partij vorm te geven. Koelewijn was een van hen en Soest2002 is sinds de oprichting niet meer weg te denken uit het Soester politieke landschap.

E. Boshuizen staat bekend als iemand op wie altijd een beroep kan worden gedaan. Bescheiden, betrokken, en iemand die altijd klaarstaat voor zijn medemens. In 1981 startte hij als vrijwilliger bij de Soester afdeling van de EHBO. Hij heeft meerdere periodes zitting gehad in de controlecommissie financieel beleid van de vereniging. Sinds 2016 werkt hij een paar uur per week als chauffeur van de Seniorenbus van Stichting Welzijn Ouderen Soest.

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
F. Davelaar ontvangt een onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk van burgemeester Rob Metz van Soest.
© foto styduo kastermans/ben den ouden

F. Davelaar zet zich, naast zijn werk als ondernemer en een druk gezinsleven, met optimisme en bruisende energie in voor de Soester samenleving. Het begon allemaal in 1985 met het voorzitterschap van het Nederlands Scrabble Kampioenschap. Hij vond dat het NSK veel grootser en professioneler kon en wist de importeur van het Scrabblespel te strikken als sponsor. Hierdoor kreeg het kampioenschap in de loop der jaren een groter aanzien. In de jaren negentig was Davelaar enkele jaren reserveagent bij de politie in Soest. Van 1998 tot 2004 maakte hij deel uit van het bestuur van voetbalvereniging VVZ’49.

Mevrouw W. Drost-Kuiper zet zich al vele jaren in als vrijwilliger en mantelzorger. Vanaf de oprichting in 2004 is zij eerst lid en later voorzitter geweest van het Wijk Bewoners Team (WBT) Soestdijk/’t Hart. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld bij tal van projecten en activiteiten in de wijk, waaronder de totstandkoming van natuurspeelplaats het Spelepad, en een opruimsysteem voor hondenuitwerpselen, de Depodog. Ook de buurvrouw van mevrouw Drost-Kuiper kan al meer dan twintig jaar op haar steun en hulp rekenen.

R.H. van Dam is een echte een no-nonsens man. Hij werd officier in de orde van Oranje-Nassau. In 1973 studeerde Van Dam cum laude af in de richting biologie/immunologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn eerste baan was bij diezelfde universiteit als wetenschappelijk hoofdmedewerker bij de faculteit Diergeneeskunde. Mede dankzij zijn inspanningen heeft de immunologie bij diergeneeskunde een internationale reputatie verworven. Hij is nu aan het werk om van Bilthoven Biologicals een gezonde, succesvolle en schuldenvrije organisatie te maken.

Stichtse Vecht, Vreeland

Lintjesregen in Gooi, Eemland en de Vechtstreek
Ietje van den Born uit Vreeland.

Ietje van den Born-Schilder ontving haar onderscheiding vanwege haar langdurige vrijwilligerswerkzaamheden in Vreeland. Zo is zij vanaf 1979 vrijwilliger bij de lokale basisschool in Vreeland, waar zij leerlingen ondersteunt bij het vergroten van hun woordenschat. Ook was zij bestuurslid van het Oranje Comité Vreeland en vijf jaar initiatiefnemer en bestuurslid van het 4 mei Comité Vreeland.

Wijdemeren

Sinds 2008 vervult H.B.C. Verhagen (78, Kortenhoef) bij de Historische Kring In de Gloriosa verschillende functies. Hij beheert de bibliotheek en houdt zich bezig met het digitaliseren van het archief.

Al meer dan 20 jaar is mevrouw W.W. Braamskamp-Krook (78, Kortenhoef) diaken en penningmeester bij Diaconie De Graankorrel in ’s-Graveland. Ze beheert de financiën en bezoekt ouderen en mensen die dat nodig hebben. Ook denkt ze mee over het beleid van de Protestantse Gemeente. Sinds 2001 verzorgt mevrouw Braamskamp als vrijwilliger bij Hospice Kajan in Hilversum mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden. Naast de verzorging biedt zij een luisterend oor. Ze steunt en bemoedigt hen met humor en respect.

In 1947 werd G. de Lange (82, Loosdrecht) als tienjarige jongen lid van voetbalvereniging Bloemenkwartier, tegenwoordig bekend onder de naam Bloemenkwartier Zebra’s Combinatie (BZC’13). In de afgelopen 70 jaar vervulde hij daar vele rollen en functies. In 1981 werd hij voorzitter, vervolgens algemeen bestuurslid en momenteel is hij adviseur van het huidige bestuur van BZC’13. Als voorvechter van het damesvoetbal in competitieverband binnen de KNVB, richtte hij een damesvoetbalteam op. 25 jaar lang was hij hiervan leider en trainer/coach. Sinds 1983 is hij lid van de evenementencommissie, de technische commissie en de onderhoudscommissie bij BZC’13. Met zijn tomeloze inzet heeft De Lange een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de lokale voetbal- en fietsport.

Van 2002 tot 2017 was B.F. Ten Herkel (56, Loosdrecht) vrijwilliger, bestuurslid en voorzitter van Stichting Sloep in Loosdrecht. Op zijn initiatief werd in 2004 de Feestweek in het leven geroepen. Inmiddels is de Feestweek uitgegroeid tot een groot evenement met ruim zestig activiteiten, duizenden bezoekers en ruim 250 vrijwilligers. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, waardoor hij veel ondernemers en vrijwilligers aan de stichting wist te verbinden. Ook nadat hij zijn functie als voorzitter in 2017 neerlegde, bleef hij betrokken.

Al ruim 25 jaar is T.C.C. Faase-Willemse (73, Loosdrecht) vrijwilliger bij De Beukenhof in Loosdrecht. Ze kookt meerdere dagen per week voor de bewoners, gaat met hen zwemmen, begeleidt hen bij afspraken in het ziekenhuis en gaat mee met uitstapjes. Daarnaast organiseert zij muzikale activiteiten en spelletjesmiddagen waar de bewoners veel plezier aan beleven.

D. Ridder (75, Loosdrecht) is al ruim dertig jaar organist van de Gereformeerde Kerk in Nieuw-Loosdrecht. Vrijwel wekelijks begeleidt hij daar de eredienst op zondagmorgen en ook regelmatig uitvaartdiensten door de week. Ook is hij jarenlang kerkrentmeester geweest bij deze kerk en heeft hij zich ingezet als bestuurslid en lid van de financiële auditcommissie van de Stichting Christelijk Verpleeghuis Gooizicht, later de Amaris Zorggroep.

M.A. Heineke (74, Loosdrecht) werd ridder in de orde van Oranje- Nassau In 1975 werd Heineke actief voor IJsclub De Loosdrechtse Plassen. Als hoofdbaancommissaris en ijsmeester is hij de drijvende kracht geweest achter veel marathonwedstrijden, waar alle bekende schaatsers aan de start verschenen. Tienduizenden schaatsers hebben dankzij de inspanningen van Heineke schaatsplezier op de Loosdrechtse Plassen kunnen beleven.

Weesp

Mark Goudberg was 34 jaar actief voor de Brandweer Weesp. Gedurende deze periode ontwikkelde hij er een grote passie voor. Dat kwam tot uiting in diverse functies en bezigheden. Eerst als manschap, daarna als onderbrandmeester, secretaris en voorzitter van de brandweervereniging Actief, als bevelvoerder en last but not least als spreekbuis tussen buurt en brandweer tijdens de bouw van de nieuwe kazerne aan de Aetsveldselaan.

Jaap de Jong is vanaf 1985 – toen als grondlegger – zeer nauw betrokken bij de Aermacchi motorclub Nederland. Een club die internationaal bekend is. De Jong is als voorzitter de drijvende kracht. Ook rond het organiseren van reizen, het uitwisselen van motoronderdelen, het bezoeken van motorbeurzen en het uitbrengen van het clubblad.

Rita van Gemert-Klijn begon in 1982 met vrijwilligerswerk en liet dat sindsdien niet meer los. Zij startte toen als coördinator vrijwilligers bij De Vechtloop. Later werd zij daar secretaris. Vanaf 2000 ging zij als vrijwilliger aan de slag bij dansvereniging AVC-Terpsichoré bij. In 2002 kwamen daar werkzaamheden voor een derde vereniging bij: SV The Victory, die later opging in fusievereniging FC Weesp. Ook hier ontpopte zij zich als een manusje van alles.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.