'Geld terugkrijgen, kost Hilversummers geld'

Ronald Frisart
Hilversum

Als de gemeente Hilversum zijn burgers geld teruggeeft dat ze de afgelopen jaren te veel hebben betaald aan afvalstoffenheffing kost dat de burger geld. Die waarschuwing uit voormalig VVD-wethouder van financiën Frans van Osch.

Naar aanleiding van de publicaties daarover in De Gooi- en Eemlander en het vervolgens op gang gekomen debat in de gemeenteraad over de egalisatiereserve afvalstoffenheffing wijst Van Osch erop dat die door de burgers gevulde reservepot alleen op papier bestaat: ,,Geld teruggeven aan de burger vereist liquiditeiten. Hilversum heeft die niet op de plank liggen, want heeft aanzienlijke schulden. Dus elke euro die de burger terugkrijgt zorgt ervoor dat moet worden bijgeleend of minder snel kan worden afgelost’’.

De ex-wethouder rekent voor dat de gemeente leent tegen gemiddeld 3,35 procent rente, terwijl de burger het geld dat hij terug krijgt tegen ongeveer 1,8 procent rente op een spaarrekening kan zetten. Van Osch: ,,Voor alles wat Hilversum bijleent of later aflost, draait uiteindelijk de burger op. Zo bezien ga ik straks als Hilversummer tegen 3,35 procent bijlenen en dat geld tegen 1,8 procent uitzetten. Lekker handig om 1,55 procent toe te leggen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.