Gooise markt koopwoningen presteert prima

Ronald Frisart
Hilversum

De woningmarkt in het Gooi en de Vechtstreek heeft het in de eerste helft van dit jaar prima gedaan. Die in het Eemland deed het zelfs nog iets beter. Dat blijkt uit een inventarisatie van woningmarktcijfers.nl, een project van vastgoedadviesbureau Pasgoed.

Van de 65 vastgoedregio’s in Nederland doet Amsterdam het het beste (rapportcijfer 8,7), maar het Gooi reikt met een ronde 7 tot een heel verdienstelijke twaalfde plek, terwijl het Eemland (rapportcijfer 7,3) zelfs de negende plaats bezet. Helemaal onderaan bungelen de traditioneel nogal zwakke gebieden Noordoost-Friesland (1,9) en Oost-Groningen (1,7).

Negen factoren

De analysten van bureau Pasgoed hebben negen factoren gemeten om de ranglijst te kunnen samenstellen. Zo is gekeken naar de gemiddelde koopsom waarvoor woningen van eigenaar wisselden, naar het aantal woningen dat werd aangeboden en het percentage van de totale voorraad koopwoningen dat op de markt kwam.

In het Gooi en de Vechtstreek bedroeg de gemiddelde koopprijs in de eerste helft van dit jaar 332.318 euro (Eemland 257.168 euro). In beide gevallen was dat een daling ten opzichte van een jaar eerder: min 2 procent (Gooi/Vechtstreek) respectievelijk min 0,3 procent (Eemland).

Grootste groei

Het aantal verkochte woningen steeg in het Eemland met 27,6 procent en schoot in Gooi en Vechtstreek zelfs omhoog met 41,3 procent - de grootste groei van heel Nederland. Overigens stonden er in Gooi/Vechtstreek dit jaar 8,2 procent minder woningen te koop en in het Eemland 6,6 procent minder.

Minder woningen te koop wordt in deze analyse als positief gewaardeerd, omdat dat de kans biedt dat prijzen weer wat gaan oplopen na crisisjaren van soms forse daling.

In het Gooi en de Vechtstreek stond al met al 6,3 procent van het eigen-woningbezit in de eerste zes maanden van dit jaar te koop, in het Eemland 5 procent.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.