Hoofdklasser verslaat Spakenburg en Vogels

Robert Berkeley
Nijkerk

Sparta Nijkerk heeft verrassend het eigen oefentoernooi, de Salentein Cup, gewonnen. De hoofdklasser won zaterdag met 2-1 van Spakenburg en troefde daarmee ook tweededivisionisten IJsselmeervogels en De Dijk af.

Het toernooi werd ditmaal op twee locaties gehouden: doordeweeks werd er op De Westmaat in Spakenburg gespeeld en zaterdag waren de wedstrijden als vanouds in Nijkerk. Dinsdag bleef IJsselmeervogels thuis steken op een gelijkspel tegen Sparta (1-1) en woensdag won Spakenburg met 2-1 van De Dijk, de ploeg die onder leiding staat van oud-trainer van de ’blauwen’ Jochem Twisker.

Zaterdag verloor Vogels in Nijkerk met 0-1 van de Amsterdammers. Al in de vijfde minuut maakte de van FC Volendam overgekomen spits Jack Tuijp het enige doelpunt. In de tweede helft kreeg Berry Powel meerdere grote kansen op de gelijkmaker, maar de afgelopen seizoen zo trefzekere aanvallers van de ’rooien’ had het vizier nog niet op scherp staan.

Door het resultaat van dat duel had derdedivisionist Spakenburg later op de middag de toernooiwinst voor het grijpen, maar een matige wedstrijd tegen Sparta Nijkerk werd terecht verloren. Kort na rust kwam de thuisclub op voorsprong door Jesse Buitenhuis, waarna Kees Tol na ruim een uur voetballen een strafschop benutte. In de 68ste minuut volgde de winnende van Spartaan Donny van der Wal.

Huizen verloor in Harderwijk met 0-2 van Urk, poulegenoot in de hoofdklasse. De groen-gelen eindigden daarmee als laatste in de Zuiderzeecup, nadat woensdag was verloren van thuisclub VVOG (2-1). De wedstrijd tegen de Urkers was van beide kanten matig en de doelpunten vielen in het laatste halfuur. VVOG versloeg in de finale Ajax-zaterdag (2-1) en won voor de vierde keer het eigen toernooi, waarin Huizen ook tweemaal de beste was.

Zuidvogels ging met 2-0 onderuit tegen eersteklasser Unitas. De nog lang niet complete selectie van de Huizers - er waren veertien spelers aanwezig in Gorinchem - ging in de slotfase ten onder en eindigde met tien man, toen Jermain Heldoorn geblesseerd afhaakte en de wissels op waren.

Winst was er wel voor Eemdijk, dat Nootdorp simpel met 3-0 opzij zette. Net als bij Spakenburg, Huizen én Zuidvogels vielen alle doelpunten pas na rust. Jasper Bolland opende de score in de 48ste minuut en Deen van Embricqs verdubbelde een kwartier voor tijd de marge. Met zijn tweede treffer besliste Bolland het duel in de 84ste minuut definitief.

SDO won zondag met 1-0 van tweedeklasser Hooglanderveen (treffer Marlon Amankwah in de openingsfase). Het oefenduel eindigde voor de Bussumers in een domper, omdat SDO’er Dominique Brand zijn kruisband afscheurde. De scheidsrechter besloot vanwege die zware blessure tien minuten voor tijd de wedstrijd te beëindigen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal